Ελλάδα

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση: Τέλος οι πτήσεις από Αγγλία και Τουρκία

Μόνο 2 άτομα ανά αυτοκίνητο

Σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχώρησε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Για τα νέα, «σκληρά», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα της Κυβέρνησης μίλησε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης, Αριστοτελία Πελώνη.

Η ίδια υπενθύμισε τις εξαιρέσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τονίζοντας πως η ΕΛΑΣ, αλλά και το Λιμενικό είναι επί ποδός.

Όπως ανέφερε τα έσοδα από τις παραβάσεις θα διατεθούν στις υπηρεσίες Υγείας της χώρας.

2 άτομα ανά αυτοκίνητο

Τα ΜΜΜ λειτουργούν με περιορισμένη συχνότητα, ενώ τα ιδιωτικά αυτοκίνητα πρέπει να μετακινούνται μόνο με τον οδηγό και με έναν επιπλέον επιβάτη, δηλαδή, αυστηρά μόνο με 2 άτομα ανά αυτοκίνητο.

Παράλληλα, από σήμερα και έως τις 15 Απριλίου επιβάλλονται:

  • Προσωρινός περιορισμός αεροσκαφών από Τουρκία και Βρετανία και θαλάσσιων συνδέσεων της Τουρκίας με τη χώρα.
  • Απαγόρευση της εισόδου ατόμων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
  • Επιτρέπεται, ωστόσο, η κίνηση φορτηγών και πλοίων που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Υπενθυμίζεται πως, ήδη, η Ελλάδα δε δέχεται πτήσεις από Ιταλία και Ισπανία.

Αναφορικά με την περίπτωση συνέχειας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δήλωσε πως «το σχέδιο εξελίσσεται με βάση τα όσα δηλώσουν οι επιστήμονες», ενώ παράλληλα, τόνισε τη σημασία του να γίνει κάποιος εθελοντής, βοηθώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Περιορισμός των μετακινήσεων και στα ΚΥΤ

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης & Ασύλου, με την οποία ορίζεται από τις 21 Μαρτίου έως και τις 21 Απριλίου ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τις επτά το πρωί ως τις επτά το απόγευμα δίνεται το δικαίωμα εξόδου από τις δομές σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που διαμένουν στα ΚΥΤ, μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Επισημαίνεται ότι στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Ο έλεγχος εφαρμογής αυτών των μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛΑΣ. Για τον περιορισμό κυκλοφορίας θα γίνεται ενημέρωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ καθώς και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Εξάλλου, προβλέπεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ. Για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται κατόπιν άδειας της διοίκησης της δομής φιλοξενίας

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκτέλεσή του έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία. Η αστυνομία επίσης, μπορεί να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, «από την πρώτη μέρα, λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας, καθώς και των τοπικών κοινωνιών» και εξηγεί: «Διαχωρίσαμε τις νέες αφίξεις στα νησιά, ώστε να μην επηρεαστούν οι υπάρχουσες δομές από πιθανό κρούσμα κορονοϊού και ενισχύσαμε τους ιατρικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες με πολλαπλούς τρόπους για τα μέτρα προφύλαξης και από προχθές και με την νέα πολύγλωσση σελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Με κοινή υπουργική απόφαση, λαμβάνουμε επιπλέον έκτακτα μέτρα για τη θωράκιση των δομών φιλοξενίας». Εξάλλου, συμπληρώνει ότι «στην προστασία της δημόσιας υγείας δεν κάνουμε εκπτώσεις».

Περιορίζεται η κυκλοφορία και στα ΚΥΤ. Η μετάβαση σε αστικά κέντρα για προμήθειες, θα γίνεται με τα ΜΜΜ και ακολουθώντας τους αντίστοιχους κανόνες. Στα σημεία όπου δεν υπαρχουν ΜΜΜ, οι πρόσφυγες/μετανάστες θα μπορούν να μεταβαίνουν σε ομάδες των 10 ατόμων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Σχόλια