Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα - 3 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

Ελλάδα
Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα - 3 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

495 συνολικά τα κρούσματα στην χώρα μας - Στα 2000-3000 εκτιμώνται τα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 31 νέα κρούσματα που προστέθηκαν στα 495 πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα συνολικά.

84 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, 90 νοσηλεύονται και 20 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα μέχρι στιγμής.

Στους 9 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες από την Αθήνα και ένας στην Κοζάνη.

Η εκτίμηση αναφέρει 2000-3000 κρούσματα στον γενικό πληθυσμό.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», συμπλήρωσε ακόμη.

Σήμερα εγκρίθηκε ειδικό σχέδιο για τις ομάδες νευροπαθών ενώ θέλησε να παροτρύνει τους συμπολίτες μας να δώσουν αίμα σε κινητές μονάδες αιμοδοσίας και όχι στα νοσοκομεία.

Ο λοιμωξιολόγος κ.Τσιόδρας τόνισε την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη.

Στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς  για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων.

Ο κ. Τσιόδρας  επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα  είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς στη νέα ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις.

Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα ταξιδεύουν σε αυτά, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους σκαφών αναψυχής. Όσα είναι εν πλω, να καταπλεύσουν ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσο πιο μικρό είναι το νησί που θα πάει κάποιος, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη θα είναι η περίθαλψη του.

Κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές το Σάββατο

Από Δευτέρα μειώνονται στο μισό οι παραγωγοί και οι πάγκοι θα έχουν απόσταση 5 μέτρων, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως νέα μέτρα για τις λαϊκές αγορές.

Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ πλέον θα ισχύσει το ένας πελάτης ανά 15 μέτρα αντί 10 μέτρα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Επανέλαβε πως περιορίζουμε τις εξόδους μόνο στα παρακάτω: μετάβαση στην εργασία, γιατρό, κατάστημα προμηθειών τροφίμων, ταχυδρομείο, τράπεζα, πρατήριο καυσίμων, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη, σωματική άσκηση ατομικά ή ανά δυο με απόσταση 1.5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας αλλά για πραγματική μάχη, για να αποφύγουμε μια εγχώρια πανδημία, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθύμισε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, άνω των 10 ατόμων και πως θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σε δημόσιους χώρους.

Απαγορεύονται τα πικ νικ και η άθληση κατά ομάδες.

Οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν την ατομική τους ευθύνη, διαφορετικά η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο. 

«Κάποιοι συμπολίτες μας δεν τηρούν τα ληφθέντα μέτρα και νομίζουν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Θα τονίσω ότι από εμάς και την συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News