Ελλάδα

ΙΣΑ: Τα μέτρα προστασίας σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία ,take away

Καταγγελέις ότι δεν τηρούνται οι βασικές οδηγίες

Οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, delivery και take away, οφείλουν να παρέχουν στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουν καθορίσει οι υγειονομικές αρχές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά) και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες.

Αυτό αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) που ζητά την σχολαστική τήρηση των αυστηρών μέτρων προστασίας στα σούπερ μάρκετ και στις επιχειρήσεις που κάνουν διανομή φαγητού και προϊόντων, για να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2, καθώς ενημερώθηκε ότι κάποια καταστήματα δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας του προσωπικού, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πελάτες.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποια επιχείρηση δυσκολία στην προμήθεια αυτών των προϊόντων σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οφείλει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και να κάνει όλες τα απαραίτητες ενέργειες για να προμηθευτεί το απαραίτητο υλικό προστασίας. Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας όταν επισκέπτονται αυτούς τους χώρους.

 

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού SARS-COV-2 στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος:

 

* Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση

1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

 

* Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

 

* Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

 

* Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

 

* Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κλπ να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

* Ο υπάλληλος πίσω από τον χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

   

* Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

 

* Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

 

* Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

 

* Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

 

* Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

 

Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

 

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

 

* Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.

 

* Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

* Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πχ πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

 

* Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης.

 

* Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

 

Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους και τους πελάτες

 * Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

 

* Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

 

* Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

 

* 'Ατομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους μέχρι το πέρας των συμπτωμάτων.

 

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν επιτρέπονται ανεύθυνες συμπεριφορές και θα πρέπει όλοι να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους υγειονομικούς φορείς. Η μη τήρηση των κανόνων προστασίας στα σούπερ μάρκετ και στα delivery ενέχει σοβαρό κίνδυνο διασποράς του ιού. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν το απαραίτητο υλικό προστασίας και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες προστασίας και υγιεινής», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια