Αργότερα το Δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που πλήττονται - "Με 1 τηλεφώνημα στις τράπεζες η αναστολή πληρωμής χρεών"

Ελλάδα
Αργότερα το Δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που πλήττονται - "Με 1 τηλεφώνημα στις τράπεζες η αναστολή πληρωμής χρεών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν με αντισηπτικά και μάσκες - Πότε θα δοθούν οι συντάξεις

Ανακοινώθηκε η τρίτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, πραγματοποίησαν από κοινού ανακοινώσεις οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς τη δυνατότητα προσέλευσης δημοσιογράφων, λόγω των μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, για την τρίτη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού

«Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν.

Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε.

Αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.

Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν τους βαθμούς ευελιξίας μας για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, και σε συνέχεια του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνουμε και οι τρεις υπουργοί το τρίτο πακέτο μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης:

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.

Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.

Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα!

Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ.

Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης.

Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.»

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Ανάπτυξης:

Δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις προς τους δανειολήπτες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποιώντας ότι αν οι καταγγελίες συνεχισθούν, τότε η συμφωνία δεν θα ισχύσει. «Όλοι κρινόμαστε (…) Όποιος πλήττεται δεν θα πρέπει να ενοχλείται», δήλωσε ο υπουργός.

Για τα αντισηπτικά και τις μάσκες προειδοποίησε ότι τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν, θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Ενώ παρότι προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες τα super market, από το απόγευμα παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Όμως, τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους.

Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις ΜΜΕπιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., ανέφερε ο υπουργός.

Ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας:

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, όσες επιχειρήσεις - εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και για να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και μόνον, και ορίζονται βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) [η σχετική λίστα θα μεταβάλλεται, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Χρ. Σταϊκούρας]. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, ανέφερε επίσης.

«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις για να αντέξουμε το μπουγάζι στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ι. Βρούτσης διευκρινίζοντας ότι:

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη. Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

«Τα νέα θετικά δεδομένα που προέκυψαν από την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα μας σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης μας δίνουν τη δυνατότητα, πάντα προσεκτικά, υπεύθυνα και απόλυτα μελετημένα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και της οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς αναστολής της εργασιακής σύμβασής τους, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.

Ανοικτό άφησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη διάθεση των αντισηπτικών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά αλλά και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Αυτό γνωστοποιήθηκε από τον υπουργό κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης για την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, χθες το πρωί η αγορά εφοδιάστηκε με αντισηπτικά αλλά το απόγευμα δεν υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρήθηκε η οδηγία των τριών τεμαχίων ανά πελάτη. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πρόβλεψη των τριών τεμαχίων θα συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και θα πάρει την ισχύ νόμου.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν άμεσα, με τη διαμόρφωση κοινών συνεργείων του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία.

«Ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», σημείωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη ενώ ενημέρωσε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της ομαλής τροφοδοσίας και λειτουργίας της αγοράς.

Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ο υπουργός σημείωσε ότι «όσα εργαλεία έχει στην διάθεση της η πολιτεία θα τα εφαρμόσει».

Υπενθυμίζεται ότι με την ΠΝΠ προβλέπονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια από 1000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι για όσα φυσικά πρόσωπα είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα προβλεφθεί τρίμηνη αναστολή των δανείων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι τράπεζες με ένα τηλεφώνημα θα ενημερώσουν τους δικαιούχους.

Τρίμηνη αναστολή θα ισχύσει και για το σύνολο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση ενώ θα δοθεί το δικαίωμα για εξειδιευμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Όπως είπε ο υπουργός αυτά συμφωνήθηκαν σε χθεσινές τηλεφωνικές συσκέψεις με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Στη συμφωνία αυτή θα συμμετάσχουν και οι δικηγορικές εταιρείες οι οποίες κάνουν διαχείριση απαιτήσεων και οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικό καθεστώτος.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οχλήσεις τόσο από εισπρακτικές όσο και από δικηγορικές εταιρίες και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις με αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία, και συνεχίσει το υπουργείο να λαμβάνει καταγγελίες γι’ αυτό το θέμα, θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε τα εξής:

- Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται, ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν, με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

- Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

- Το μέτρο είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων, την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όσον αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού. «Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές "ανάσες" στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

- Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, ένεκα των έκτακτων συνθηκών, απαγορεύεται ρητά να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και, σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.

- Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

- Οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

- Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστεί.

- Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους.

- Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο.

- Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται γι' αυτόν το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

- Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν, από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2020 έως τώρα, ανεξάρτητα από το εάν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. «Κι αυτό, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των δυσμενών συνθηκών, που δημιούργησε η πανδημία. Έτσι, στηρίζουμε το σύνολο του κόσμου της εργασίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

- «Προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις και στους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση στη ρευστότητά τους και οι οποίες πρέπει να μείνουν όρθιες για την επόμενη μέρα, μετά την κρίση που περνάμε, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το Δώρο του Πάσχα στο σύνολό του και σύμφωνα με τον προβλεπόμενο νόμο, στους εργαζόμενους το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις. Αντίθετα, με τη χρονική μετάθεσή του, μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής στο νέο χρόνο καταβολής του. Ασφαλώς, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μπορούν να το κάνουν» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

- Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, αλλά και στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στις τράπεζες για την είσπραξη της σύνταξής τους, σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με σκοπό να λάβει απόφαση, βάσει της οποίας οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για την αποφυγή του συνωστισμού των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:

- Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου.

- Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου.

- Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου.

«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες, διότι τα χρήματά τους θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Αρα, δεν χρειάζεται η παρουσία τους στις τράπεζες, για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News