Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα - Συνολικά 464 στην χώρα μας

Ελλάδα
Κορωνοϊός: 46 νέα κρούσματα - Συνολικά 464 στην χώρα μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιδημιολογική εκτίμηση: 2000-3000 τα κρούσματα στο σύνολο του πληθυσμού - Στις ΗΠΑ ξεκίνησαν πειραματικές μελέτες εμβολίου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προέβησαν σε νέα ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Συνολικά 464 είναι τα κρούσματα στην χώρα μας, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά τα 46 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

72 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής, 78 ασθενείς νοσηλεύονται και 16 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κάτω από 1%, ενώ έως και δεκαπλάσια είναι σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ.Τσιόδρας, σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται περίπου των 15% των πραγματικών κρουσμάτων.

«Εξετάζουμε τη χορήγηση ορού από όσους θεραπεύτηκαν», επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος, τονίζοντας ότι από την Παρασκευή θα υπάρξουν μέτρα - ανακοινώσεις και για τους νεφροπαθείς.

Οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός της Κίνας είναι πλέον περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός της χώρας.

Τα ποσοστά θανάτων, σύμφωνα με τις μελέτες, είναι υψηλότερα στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Έμφαση στην ατομική ευθύνη

Στόχος μας είναι να κολλήσουμε όσοι δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Ακόμα έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς περιφέρεια και νησιά: «Είναι απαράδεκτο τα καράβια να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλνική μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η κλινική πειραματική μελέτη για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού στις ΗΠΑ.

45 άνθρωποι θα συμμετέχουν, το εμβόλιο θα δοθεί σε 2 δόσεις, με διαφορά 28 ημερών.

Ήδη 4 εθελοντές έχουν λάθει την πρώτη δόση και πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 4 μήνες.

Ο κ.Τσιόδρας εμφανίσθηκε με μια κονκάρδα της καμπάνιας #μένουμε σπίτι στο πέτο του- ζήτησε να συνεχισθεί η αιμοδοσία από τους εθελοντές για τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη. «Υπάρχουν φάρμακα στη φαρέτρα μας», σημείωσε. 

Ν. Χαρδαλιάς: Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3 αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Χαρδιαλιάς.

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας είπε πως «δεν έχουμε ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας, επαναλαμβάνουμε την αυστηρότατη σύσταση του κράτους στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν την κυκλοφορία εκτός οικίας στο ελάχιστο».

«Από κει και πέρα κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι», αναφερόμενος προφανώς στις εικόνες που κυκλοφορούν και δείχνουν πολίτες να βολτάρουν ανενόχλητοι σε πολλά σημεία της χώρας, παρά τις συστάσεις» συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

 Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News