Κορωνοϊός: Προς κλείσιμο και τα εργοτάξια

Κρήτη
Κορωνοϊός: Προς κλείσιμο και τα εργοτάξια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστολή λειτουργίας λόγω κορωνοϊού ζήτησε από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Εργοληπτικών Επιχειρήσεων

Μπορεί το μεγάλο βάρος και η μεγάλη δημοσιότητα με την έξαρση του κορωνοϊού και στη χώρα μας να έχει πέσει όλες αυτές τις μέρες στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό κ.λπ., όμως υπάρχει και ένας άλλος σημαντικός κλάδος επιχειρήσεων που απειλείται με κλειστά “ρολά” και ίσως το πιο σωστό κατά πολλούς είναι να κατεβάσει όντως για κάποιο διάστημα... “ρολά”!

Ο λόγος για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που εκτελούν δημόσια έργα, οι οποίες έχουν και αυτές πολύ προσωπικό και το κυριότερο, έχουν ανοιχτά εργοτάξια σε ένα σωρό έργα ανά την ελληνική επικράτεια, όπως και εδώ στην Κρήτη.

Προφανώς τίθενται ζητήματα κινδύνων εξάπλωσης του κορωνοϊού σε τέτοιες συνθήκες εργοταξίων, όπου αναγκαστικά συνωστίζεται προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, από μηχανικούς και εργοταξιάρχες μέχρι τεχνίτες και εργάτες, χώρια βεβαίως υπεργολάβους, προμηθευτές και οδηγούς μηχανημάτων που μπορεί να εμπλέκονται σε ένα εργοτάξιο.

Ήδη η πλευρά των ίδιων των εργολάβων, εν προκειμένω η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), κατέθεσε επίσημο αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εργοταξίων και συνολικά των εργοληπτικών επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, η ΠΕΣΕΔΕ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προτείνει την αναστολή όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ομοσπονδία έχει ήδη συστήσει στις εργοληπτικές επιχειρήσεις-μέλη της να κλείσουν τα εργοτάξια και να κατεβάσουν προσώρας γενικώς τα ρολά, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην επιστολή της, θα πρέπει να βγει σχετική Υπουργική Απόφαση ή εγκύκλιος για την αναστολή λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων. Ο λόγος είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση, για τη δεδομένη καθυστέρηση στην εκτέλεση εργασιών και την πολύ πιθανή μη τήρηση των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, θα είναι εκτεθειμένοι οι εργολάβοι που εκτελούν δημόσια έργα.

Μένει λοιπόν να διαφανεί τις επόμενες ημέρες ποια θα είναι η απόφαση της κυβέρνησης, με το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά το σενάριο λήψης έκτακτων μέτρων και για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό τον καμβά λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να δούμε να κλείνουν προσώρας τα εργοτάξια και εδώ στην Κρήτη, κάτι που θα φέρει αναπόφευκτα καθυστερήσεις και παρατάσεις προθεσμιών σε μια σειρά από εκτελούμενα έργα που είναι σε εξέλιξη από το ένα άκρο του νησιού μέχρι το άλλο. Από έργα μεγάλου βεληνεκούς, όπως π.χ. η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης που είναι σε εξέλιξη ή σημαντικά οδικά έργα, όπως π.χ. οι κόμβοι στην Αγία Πελαγία, μέχρι έργα κτηριακά, σχολικά και αναπλάσεις.

Για την αποφυγή κινδύνου διάδοσης του κορωνοϊού

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σύσσωμος ο εργοληπτικός-τεχνικός κόσμος παρακολουθούμε τις σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με την παρούσα επιστολή διατυπώνουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την απόφαση της διοίκησης της ΠΕΣΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία προτείνει στα μέλη της την αναστολή λειτουργίας όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων με κατάθεση ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών στις αρμόδιες αναθέτουσες Αρχές, προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού Covid-19, που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι εργοληπτικές επιχειρήσεις όσο και οι αναθέτουσες Αρχές, ζητάμε την έκδοση υπουργικής εγκυκλίου για αναστολή λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων και να λάβετε με αποφάσεις σας ειδική μέριμνα για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα αυτόματη χρονική παράταση των δημόσιων συμβάσεων και άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων πιστοποιημένων λογαριασμών από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων στην επιστολή της προς το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών και καταλήγει: «Τέλος, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ήδη η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή της από τις 13/03/2020 προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια θέτει τα μέλη της στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για παροχή υπηρεσιών σε οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη, είτε σε επίπεδο μελέτης-υπηρεσίας είτε σε επίπεδο κατασκευής, απαιτηθεί τόσο σε δομές Υγείας όσο και σε οποιεσδήποτε άλλες υποδομές, χωρίς εργολαβικό όφελος. Παραμένουμε στη διάθεσή σας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News