Κορωνοϊός: Με κάρτα εισόδου οι αγορές στα σούπερ μάρκετ

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Με κάρτα εισόδου οι αγορές στα σούπερ μάρκετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός

Επιθεώρηση σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρα στην Αττική πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αγορές στα - περισσότερα - σούπερ μάρκετ θα γίνονται με κάρτα εισόδου. Ενώ, κάνοντας επιθεώρηση στους διαδρόμους παρατήρησε πως δεν υπάρχει έλλειψη σε τρόφιμα, αλλά ούτε και σε αντισηπτικά.

Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο των μέτρων της Κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το παραπάνω μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα, έτσι, από σήμερα θα μπορεί να μπαίνει στο χώρο ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα συνοικιακά καταστήματα δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν πάνω από πέντε άτομα τη φορά ενώ ο αριθμός αυτός θα είναι σαφώς αυξημένος σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ.

«Όπως μπαίνει κάποιος μέσα θα παίρνει μια κάρτα με τον αριθμό του. Όταν τελειώνει τα ψώνια του θα παραδίδει την κάρτα στην έξοδο, προκειμένου να τη λάβει ο επόμενος.

Πρέπει και οι ίδιοι οι πελάτες να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Για παράδειγμα, στην “ουρά” του ταμείου, οι πελάτες θα έχουν απόσταση 10 μέτρων μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τα αντισηπτικά ο Διευθυντής του σούπερ μάρκετ στο οποίο βρέθηκε ο κ. Γεωργιάδης, σχολίασε πως θα υπάρχει «Πλαφόν αντισηπτικών 3 ανά καρότσι/πελάτη».

Όπως, πάντως, δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, υπεύθυνες για τον αριθμό των πελατών μέσα στους χώρους θα είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που με τη βοήθεια σεκιούριτι θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων τη φορά.

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τονίζεται πως τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές αλλά μόνο για την κατ’ οίκον παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν δε, να έχουν συσκευή με απολυμαντικό / αντισηπτικό υγρό για ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές ενώ όλοι οι χώροι τους θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Προβλέπονται επίσης αυστηρότερα μέρα στους χώρους κοπής προϊόντων (τυριών και αλλαντικών) και αποφυγή χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά:

  • Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
  • Σούπερ μάρκετ
  • Φούρνοι
  • Ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
  • Λαϊκές αγορές
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Τράπεζες με περιορισμούς ως προς την παρουσία κοινού

Έως και 5.000 τα πρόστιμα

Επισημαίνεται πως το πρόστιμο για τους πολίτες που δεν τηρούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας, εμφανίζοντας αντικοινωνική συμπεριφορά «αγγίζει» τις 5.000 ευρώ.

Έτοιμα τα σούπερ μάρκετ για τα νέα μέτρα

Παρ’ ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρχει περιορισμένη προσέλευση, με δεδομένο πως τις προηγούμενες μέρες, οι περισσότεροι έσπευσαν να υπεραποθεματοποιήσουν. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα λειτουργήσει ο κόσμος λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τον κορονοϊό. Ωστόσο, λογικά, με βάση την υπερκατανάλωση των προηγουμένων ημέρων τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα…», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων.

Πηγές από την αγορά αναφέρουν πως οι μεγάλες αλυσίδες είναι καθ’ όλα έτοιμες να εφαρμόσουν τα μέτρα, σημειώνοντας πως έχουν αποστείλει ήδη αναλυτικές οδηγίες στα καταστήματα για την ορθή τήρησή τους. «Οι διευθυντές των καταστημάτων έχουν λάβει σαφείς οδηγίες, μεταξύ των οποίων πόσους καταναλωτές μπορούν να εξυπηρετούν κάθε φορά, με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών του καταστήματος έχουμε ετοιμάσει ηχογραφημένα μηνύματα και ότι άλλο χρειάζεται», αναφέρει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας.

Όλοι πάντως στο λιανεμπόριο θεωρούν πως τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα σούπερ μάρκετ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν μέγιστο αριθμό πελατών κάθε φορά θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τις τελευταίες μέρες.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν προλάβαιναν να ανεφοδιάσουν τα ράφια με προϊόντα, αφού εξαφανίζονταν εν ριπή οφθαλμού.

(Με πληροφορίες από cnn.gr, mononews.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News