Τεστ για κορωνοϊό: Γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε χωρίς λόγο

Ελλάδα
Τεστ για κορωνοϊό: Γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε χωρίς λόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι σχεδόν αναπόφευκτη η προσβολή όλων μας από τον κορωνοϊό»

Τη σημασία του να μην κάνουμε το τεστ για κορωνοϊό, χωρίς ουσιαστικό λόγο, τονίζει η Γεωργία Χριστοπούλου, MSc, PhD, Μοριακός Βιολόγος, Γενετιστής και ο Παντελής Κωνστανουλάκης, PhD, Μοριακός Βιολόγος, Γενετιστής, σε ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι επισημαίνουν κινδύνους που ελλοχεύουν και διαφεύγουν προς το παρόν, της προσοχής του κοινού.

  1. Η αθρόα προσέλευση του κοινού για μοριακό έλεγχο, δημιουργεί συνθήκες που θα εμφανίσουν σύντομα, έλλειψη εφοδιασμού του συστήματος υγείας σε όλα τα απαιτούμενα βασικά υλικά που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να ανταπεξέλθει σε πιθανή γενίκευση της επιδημίας.
  2. Οι πολίτες που θέλουν να εξετασθούν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεδομένων των συνθηκών, το να σπαταληθούν χρήσιμα προϊόντα για πρόσκαιρο καθησυχασμό, συνεπάγεται ότι θα τα στερηθούν οι ασθενείς που τα έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στο τιτάνιο έργο που καλείται με αυταπάρνηση να επιτελέσει. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε γιατί τους χρειαζόμαστε!
  3. Αν και προέχουν τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα διαφύλαξης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΣΥ και να μην καταρρεύσει από μια γενικευμένη, άκριτη και ίσως άσκοπη αναζήτηση υπηρεσιών, οφείλει η πολιτεία να διαφυλάξει τον πολίτη από κερδοσκοπικές επιβουλές που εμφανίζονται σε καταστάσεις πανικού. Οι συστάσεις που δίνουν οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων μας, προς τους πολίτες που επικοινωνούν μαζί μας είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ότι δεν χρειάζεται να εξετασθούν, αλλά στο βαθμό που ανησυχούν να συμπεριφέρονται ως πιθανοί φορείς.
  4. Όλοι μας και προπάντων οι πρώτης γραμμής επαγγελματίες στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να αναλάβουμε πρώτοι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού, με γνώμονα την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς η κοινή γνώμη, ότι είναι ίσως αναπόφευκτη η προσβολή μας από τον κορωνοϊό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κινδυνεύουμε. Πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες, που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε στον περίγυρό μας (παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς και φίλους που πάσχουν από χρόνια σοβαρά προβλήματα) και εξαρτώνται από την ετοιμότητα και λειτουργικότητα των νοσοκομείων μας. Η ατομική και η κοινωνική μας ευθύνη πρέπει να μπει πάνω απ’ όλα. Οικονομία, λοιπόν, δυνάμεων και υλικών γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας!
  5. Πρέπει να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτη η προσβολή του από τον κορωνοϊό. Το να κάνει τεστ χωρίς ιδιαίτερο λόγο δεν του εξασφαλίζει κάτι σημαντικό. Το να διαγνωστεί αρνητικός σήμερα, δεν σημαίνει ότι θα είναι αρνητικός την επόμενη εβδομάδα, την μεθεπόμενη κ.ο.κ.
  6. Επιπλέον η άσκοπη ζήτηση, πέραν των παραπάνω, δημιουργεί προϋποθέσεις κερδοσκοπικών πρακτικών που ήδη εμφανίζονται.

Ας μην γινόμαστε συνυπεύθυνοι σε τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές! Η διαφύλαξη της επιχειρησιακής λειτουργίας τους ΕΣΥ και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, πρέπει να γίνει προσωπική υπόθεση όλων μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News