Ελλάδα

Euroleaks: Ο Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις

Πρόκειται για τα ηχητικά ντοκουμέντα από τα Eurogroup

Τα Euroleaks βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από το πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25 και τον εκλογικό του βραχίονα στην Ελλάδα, το ΜέΡΑ25.

Διαθέσιμες στο ευρύ κοινό έγιναν πλέον οι περιβόητες συζητήσεις των Eurogroup του πρώτου εξαμήνου του 2015, διάστημα κατά το οποίο ήταν υπουργός οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα ηχογραφούσε.

Οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του MεΡΑ 25 εντός της ημέρας, ενώ ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί βασικά σημεία συζητήσεων που δίνουν τον τόνο, αλλά και την ένταση που επικρατούσε στις συνεδριάσεις.

Ο ίδιος, ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε βίντεο που ανάρτησε εξηγεί την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις τονίζοντας ότι «χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία». Σημειώνει ότι ο λόγος για τον οποίο ηχογράφησε τις συζητήσεις οφείλεται στο γεγονός ότι το Eurogroup, δεν τηρεί πρακτικά για να επικρατεί το δίκιο του ισχυρού.

Στις ηχογραφήσεις που ήδη έχουν αναρτηθεί ακούγονται αρνητικά σχόλια για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης το κοινό θα μπορέσει από μόνο του να κρίνει «ποιοι ήταν διαλλακτικοί, διπλωματικοί, καλά προετοιμασμένοι, ευγενείς και έτοιμοι για έναν έντιμο ευρωπαϊκό συμβιβασμό και ποιοι ήταν κυνικοί και απαιτούσαν την άμεση συνθηκολόγηση της χώρας μας».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η δημοσιοποίηση των συνομιλιών αυτών δεν είναι μόνο ηθική, αλλά και αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό καθήκον. Είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων γενικότερα».

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια