Ελλάδα

ΕΕ: Έτοιμη να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω κορωνοϊού

Τι αναφέρει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ειδική ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού.

«Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου, κάτι που μπορεί να ευνοήσει και την χώρα μας.

«Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης».

Ωστόσο, αυτό δεν προβλέπει πλήρη αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, γνωστών ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Δεν αναστέλλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χρησιμοποιούμε ευελιξία, η οποία υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε ο Ντομπρόβσκις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι δαπάνες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους εθνικούς δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η ΕΕ περιλαμβάνουν χρήματα για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, για εργαζομένους, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και τη στήριξη κλάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως του λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πηγή: slpress

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια