Χωρίς άγχος η δήλωση των τετραγωνικών των ακινήτων στους Δήμους

Ελλάδα
Χωρίς άγχος η δήλωση των τετραγωνικών των ακινήτων στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής λόγω κορωνοϊού

Χωρίς... άγχος μπορούν να μεριμνήσουν πλέον χιλιάδες πολίτες και εδώ στην Κρήτη για τη διόρθωση των εμβαδόν που έχουν δηλώσει στους Δήμους και βάσει αυτών πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους, αφού η κυβέρνηση έδωσε παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μέχρι και τις 30 Ιουνίου.Η παράταση για τις δηλώσεις των τετραγωνικών μέτρων, καθώς και άλλες αντίστοιχες παρατάσεις (όπως π.χ. η 4μηνη παράταση για τη καταβολή του ΦΠΑ που γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ) δόθηκε ελέω της έκτακτης κατάστασης στη χώρα με τον κορωνοϊό! Έστω και έτσι όμως, ικανοποιήθηκε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και απαλλάχτηκαν από το άγχος εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούν με την ησυχία τους πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, είτε σπιτιών, είτε επιχειρήσεων, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 ο χρόνος κατάθεσης αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διόρθωση των τετραγωνικών αναφορικά με τα ακίνητα για τα οποία στο παρελθόν δεν είχαν υποβληθεί επαρκείς δηλώσεις. Η παράταση δίνεται μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό και τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Δημοσίου.Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από 27 Φεβρουαρίου, χωρίς κανένα απολύτως δικαιολογητικό, αίτηση για να γίνει διόρθωση ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.  Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του Νόμου 4647/2019, που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.  Με δεδομένη την αδυναμία ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν πλέον, λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό, να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους Δήμους για να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, κρίθηκε σκόπιμη η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία, έως τις 30/6/2020. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η διορθωτική δήλωση υποβάλλεται χωρίς πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνο η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis.

Η ρύθμιση για τα τ.μ.

Όπως έχουμε γράψει, η ρύθμιση για τις διορθώσεις των τ.μ. που θέσπισε η κυβέρνηση αποδεχόμενη σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων αφορά ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο και όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση και θα διορθώσουν την επιφάνεια των οικημάτων τους θα απαλλαχθούν από πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά θα επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με αυξημένα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και ΤΑΠ με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα.  Κι αυτό γιατί τα δημοτικά τέλη θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις δηλώσεις που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και τα πραγματικά πια τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.  Εκτιμάται ότι ο πρώτος λογαριασμός στον οποίο θα δουν οι καταναλωτές τα ποσά που οφείλουν στον πάροχο ρεύματος, με βάση τα “διορθωμένα” τετραγωνικά, θα είναι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί της περιόδου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.  Το ζήτημα “καίει” παρά πολύ κόσμο τόσο εδώ στο νησί μας, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως κατά την παρουσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είχε εκτιμηθεί πως η ρύθμιση αφορά και αναμένεται να τύχει ανταπόκρισης από κατόχους άνω των 3,5 εκατομμυρίων παροχών ρεύματος.  Ήδη καταγράφεται τεράστια επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα, αν και μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση και υποβολή της δήλωσης, που πάντως γίνεται πολύ εύκολα.  Θυμίζουμε ότι η όλη διαδικασία απαιτεί μονάχα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, τάμπλετ ή ανάλογη συσκευή και ελάχιστα κλικ...

Παράταση για εγγυημένο εισόδημα και επιδόματα λόγω κορωνοϊού 

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων οχύρωσης απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού Covid-19, παρατείνεται η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης, ενώ αναστέλλονται οι διαδικασίες χορήγησης επιδόματος γέννησης σύμφωνα με το άρθρο 7 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου 2020. Πιο συγκεκριμένα, για τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης έως την 11η Μαρτίου 2020 παρατείνεται για ένα μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων των προγραμμάτων αυτών, η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά το Επίδομα Γέννησης, αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους η προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή αίτησης χορήγησής του.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News