Ελλάδα

Έκκληση Ελληνίδας από το Μιλάνο: «Μην πάτε στα νοσοκομεία - Βάζετε βενζίνη στη φωτιά!»

Τι λέει για τις πειραματικές προσπάθειες για νέο εμβόλιο

Η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, γιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μιλάνου, μίλησε στον Λευτέρη Κουμαντάκη και στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, όπου έκανε σαφές πως ο καλύτερος τρόπος μη μετάδοσης είναι να παραμείνουν οι άνθρωποι σπίτι, καθώς η μεταδοτικότητα του ιού είναι υψηλή.


Η ίδια υποστήριξε πως «το Μιλάνο δέχεται επίθεση», καθώς από γειτονικές πόλεις, όπως η Μπρέσια, καταφτάνουν καθημερινά ασθενείς. Η κατάσταση έχει παρεκκλίνει εξαιτίας του γεγονότος πως το πρώτο κρούσμα υπήρξε ασθενής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.


Η κ. Ζαφειροπούλου, μιλώντας για τις ηλικιακές ομάδες που προσβάλλει ο ιός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλοί νέοι υποστηρίζουν πως είναι λάθος να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά ή παμπ, καθώς δεν κινδυνεύουν. Είναι μύθος. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Απλά, οι υπερήλικες και οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να ασθενήσουν σοβαρά».


Σε ερώτηση εάν θεραπεύονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται βαριά στο νοσοκομείο του Μιλάνου, η ίδια απάντησε: «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, της τάξης του 70%, που νοσηλεύονται και θεραπεύονται. Το νούμερο ένα κρούσμα στο Μιλάνο ήταν πολύ σοβαρά. Ήταν διασωληνωμένος και τώρα είναι πάρα πολύ καλά», ανέφερε η κ. Ζαφειροπούλου, ενώ συνέχισε: «Το ιταλικό δημόσιο σύστημα υγείας δέχτηκε επίθεση, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μαζικά. Κανένας δεν περίμενε πως θα ερχόταν τόσο άμεσα ο κορωνοϊός στην Ιταλία και μάλιστα με τέτοιο μαζικό ρυθμό. Η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη τις πρώτες ημέρες. Μέχρι και σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει και αυξάνεται. Εγώ πιστεύω ακράδαντα πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος είτε για το ιατρικό είτε για το νοσηλευτικό προσωπικό, είτε ακόμη για την κοινωνία των πολιτών. Ο ιός είναι σε υψηλό βαθμό μεταδοτικός και χρειάζεται την προσοχή όλων μας».


«Μια έξαρση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού όπως έλαβε χώρα στην Ιταλία θα δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι ο δημόσιος τομέας Υγείας να στηριχτεί στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αληθεύει;», ήταν η επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής προς την κ. Ζαφειροπούλου, η οποία απαντάει χαρακτηριστικά: «Είναι βέβαιο πως στη συνολική κατάσταση της χώρας μας θα βοηθήσουν και οι ιδιωτικές κλινικές. Αυτή τη στιγμή δεχτήκαμε 5.000 μηχανήματα για την αυτόματη αναπνοή. Υπάρχει ένα ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού που νοσηλεύεται, το οποίο είναι υπό ιατρική παρακολούθηση και με οξυγόνο. Στην Ελλάδα, θα υπάρξει κάποιο ζήτημα ως προς τις μηχανές αυτόματης αναπνοής».

«Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία από μόνοι σας. Είναι σα να βάζουμε βενζίνη στη φωτιά»

Η κ. Ζαφειροπούλου έδωσε και συμβουλές μέσα από την εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” στους πολίτες της Κρήτης, κάνοντας σαφές πως πρέπει να παραμείνουν σπίτι και να μην πηγαίνουν σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση πολλών ατόμων. «Η πρώτη επαφή πρέπει να είναι ο ιατρός της οικογένειας. Μη βγαίνετε από το σπίτι. Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία από μόνοι σας. Είναι σα να βάζουμε βενζίνη στη φωτιά. Πηγαίνετε στο σπίτι σας, και από εκεί και πέρα ο ίδιος ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα που έχετε ώστε να σας καθοδηγήσει σε περαιτέρω νοσηλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η ίδια, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πειραματικές προσπάθειες στην Ιταλία (και μάλιστα στο εργαστήριο όπου βρέθηκε το αντίδοτο για τον ιό του Έμπολα), ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να παρουσιαστεί κάποιο εμβόλιο. «Σε μια πόλη έξω από τη Ρώμη βρέθηκε το αντίδοτο για τον ιό του Έμπολα, που είναι χίλιες φορές πιο βαρύς από τον κορωνοϊό. Ο ιός Έμπολα ήταν μια αιμορραγική κατάσταση που είχε θνησιμότητα κοντά στο 60%. Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά τον κορωνοϊό έχουν γίνει τα πρώτα πειράματα σε ζώα. Αυτή τη στιγμή, τον ιό τον έχουμε τοποθετήσει σ’ ένα μεγαλύτερο ιό και τον έχουμε μεταφέρει σε πειραματόζωα, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει αντισώματα. Τέλη Μαΐου θα έχουν βγει κάποια εμβόλια, τα οποία θα δοθούν σε ορισμένα άτομα που είναι επιβαρυμένες οι υγειονομικές τους καταστάσεις. Το Ισραήλ ετοιμάζει το δικό του εμβόλιο. Με υπομονή, δύναμη και με συγκράτηση μέτρων θα ξεπεράσουμε την περίοδο πανδημίας... Επαναλαμβάνω όμως πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια