Καιρός: Έρχεται ξανά ο χειμώνας, με χιόνια, ισχυρούς βοριάδες & πτώση θερμοκρασίας

Ελλάδα
Καιρός: Έρχεται ξανά ο χειμώνας, με χιόνια, ισχυρούς βοριάδες & πτώση θερμοκρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταφθάνει ψύχος από την Κυριακή - Ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά

Μπορεί η θερμοκρασία να ανεβαίνει μέχρι το Σάββατο, ωστόσο την Κυριακή ο καιρός θα αλλάξει άρδην, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, ενώ ισχυροί βοριάδες θα πνέουν στα πελάγη.

Με κύρια χαρακτηριστικά την βουτιά του υδράργυρου, τους ισχυρούς βοριάδες και τα χιόνια στα ορεινά, σύμφωνα με το ethnos.gr, ραγδαία αναμένεται να είναι η αλλαγή στο τέλος της εβδομάδας.

Ο συνδυασμός των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα θυμίσουν κάτι από Μελτέμι τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη οπότε και οι βοριάδες το διάστημα Πέμπτη - Σάββατο θα ενισχυθούν φτάνοντας στο Αιγαίο ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο μετεωρολόγος, στα νότια τμήματα της Κρήτης οι βοριάδες αυτοί λειτουργούν σαν καταβάτες με αποτέλεσμα να ενισχύονται περισσότερο.

Τι είναι όμως οι καταβάτες άνεμοι

Όπως μας εξηγεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης όταν ένα ρεύμα αέρα στην πορεία του συναντήσει σαν εμπόδιο έναν ορεινό όγκο (βουνό), τότε στην προσπάθειά του να περάσει από αυτό ανεβαίνει από την μία του πλευρά και από την άλλη κατεβαίνει.

Καθώς όμως κατεβαίνει συναντά μεγαλύτερες βαρομετρικές πιέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη διαφορά πίεσης (βαροβαθμίδα) και άρα να ενισχύεται σημαντικά η έντασή του ενώ ταυτόχρονα θερμαίνεται και γίνεται πολύ ξηρό.

Η διαδικασία αυτή εξαρτάται από το ύψος του βουνού και την κλίση των πλαγιών του που συμμετέχουν σε αυτή διαδικασία.

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το Σάββατο

Οι υψηλές πιέσεις που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης θα οδηγήσουν τον υδράργυρο σε άνοδο ξεπερνώντας τοπικά ακόμη και τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου.

Προσοχή όμως γιατί όπου δεν επιδρά ο βοριάς, τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει πολύ κρύο εξαιτίας της ακτινοβολίας του εδάφους.

Μας τα χαλάει ο καιρός από Κυριακή

Βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ευρώπη καθώς θα κινηθεί ανατολικά θα επιδεινώσει πρόσκαιρα τον καιρό στη χώρα μας από την Κυριακή και από τα βόρεια προς τα νότια με πτώση της θερμοκρασίας, ενισχυμένους ανέμους, βροχές ακόμη και χιόνια στα βουνά μας. Και αν νομίζουμε ότι ο χειμώνας τελείωσε κάνουμε μεγάλο λάθος μιας και στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου η Σιβηρία αναμένεται να «ξυπνήσει» φέρνοντάς μας πολύ κρύο και χιόνια.

Το Λιμεναρχείου Ηρακλείου λόγω ισχυρών ανέμων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενημερώνει ότι για αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου, σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Κρήτη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, ενώ στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ στις Κυκλάδες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Καλούνται τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συνεχή αναμετάδωση των παραπάνω εντολών – οδηγών καθ’ όλη τη διάρκεια που θα είναι σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News