Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά τις οδηγίες

Ελλάδα
Κορωνοϊός: «Πνίγονται» από επισκέπτες τα νοσοκομεία, παρά τις οδηγίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθρόες οι επισκέψεις στα νοσοκομεία, παρά τον κορωνοϊό

Δε φαίνεται να προσαρμόζονται στα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού συγγενείς ασθενών και επισκέπτες, που συνεχίζουν να προσέρχονται κανονικά στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Παρά τις σχετικές οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου στα νοσοκομεία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο - πέραν των υγειονομικών κινδύνων που ελλοχεύουν - το ήδη δύσκολο έργο των εργαζόμενων γιατρών και νοσηλευτών.

«Βλέπω ότι η προσέλευση του κόσμου και οι επισκέψεις στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι αθρόα», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου, κ. Γιώργος Κωστάκης.

«Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να προσέρχεται στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, να μείνει στο σπίτι του», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Κωστάκης.

«Υπάρχει ανασφάλεια στους ανθρώπους που έχουν τους δικούς τους σε μια κλινική ενός νοσοκομείου που είναι υποστελεχωμένο, ότι οι δικοί τους δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όπως θα έπρεπε. Γίνεται προσπάθεια να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δε θα πρέπει να έρχεται στο νοσοκομείο . Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Έτσι, παρά την ανησυχία που υπάρχει εδώ και εβδομάδες για τον κορωνοϊό, και η οποία έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες εξακολουθούν να συρρέουν στα νοσοκομεία κατά τις ώρες των επισκεπτηρίων. Εξάλλου, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους καθιστά αναγκαία την ύπαρξη συνοδού συγγενικού τους προσώπου.

«Γίνεται προσπάθεια, τόσο από τους εργαζόμενους στην πύλη του νοσοκομείου όσο και από το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό, να συμβουλεύουμε τον κόσμο να έρχεται μόνο εάν υπάρχει άμεση ανάγκη ή να δει γιατρό ή να δει τον άνθρωπό του στις συγκεκριμένες ώρες του επισκεπτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαστε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, υπάρχουν τμήματα και κλινικές που εξυπηρετούν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Καταλαβαίνει κανείς ότι οι επισκέψεις στο νοσοκομείο, όσο και να μειωθούν, δεν μπορούν να εκλείψουν», μας εξηγεί ο κ. Βρύσαλης.

Στο μεταξύ, οι αιμοδότες είναι πιο... φειδωλοί στη μετάβασή τους στα νοσοκομεία, κάτι που έχει διαμορφώσει μια δυσάρεστη πραγματικότητα ως προς την επάρκεια φιαλών αίματος για την κάλυψη των αναγκών. «Είναι σοβαρό αυτό το ζήτημα, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων και του κορωνοϊού, έχουμε το πρόβλημα της μείωσης των αιμοδοτών», τόνισε ο κ. Κωστάκης.

Ωστόσο, με δηλώσεις της η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Σφυριδάκη, ανέφερε ότι «οι αιμοδότες μπορούν να έρχονται από την είσοδο των τακτικών ιατρείων και υπάρχει ακριβώς δίπλα, στην Τεχνική Υπηρεσία, μια σκάλα, την οποία αν κατέβουν βγαίνουν αμέσως στην Αιμοδοσία, χωρίς να έρχονται σε επαφή με κανένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου».

Στο μεταξύ, το πρόβλημα της υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας - και - στο Ηράκλειο παραμένει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του προσωπικού. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει έλλειψη γιατρών στη Β’ Παθολογική του νοσοκομείου, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, κανείς από το προσωπικό που είχε δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα στελεχώσει με τρίμηνη σχέση εργασίας το νοσοκομείο (με μπλοκάκι) δεν έχει έρθει.

«Κανένας δεν έχει έρθει και ούτε βέβαια θα λυθεί το πρόβλημα με τις μετακινήσεις προσωπικού. Αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί και σε περιόδους που δεν είχαμε μια τέτοια κρίση. Όχι μόνο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι, αλλά οξύνθηκαν», δήλωσε ο κ. Βρύσαλης, ενώ στο πρόβλημα υποστελέχωσης στάθηκε και ο κ. Κωστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι, «όταν στην κλινική υπάρχουν δύο μόνο γιατροί και έχουμε 25 ή 30 άτομα εισαγωγή, η κλινική δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».

Ανησυχία και στα Δικαστήρια

Ωστόσο, η ανησυχία για τον κορωνοϊό έχει κάνει την εμφάνισή της - και - στα Δικαστήρια Ηρακλείου. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης.

Εξάλλου, δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, αλλά και απλοί πολίτες έχουν ήδη εκφράσει την αγωνία τους για το πώς μπορούν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του ιού σε έναν χώρο όπου συνωστίζεται σε καθημερινή βάση πλήθος κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο προχθές όσο και χθες Τρίτη, η κίνηση στο Δικαστικό Μέγαρο ήταν εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ροζάκη, το μέτρο που πιθανώς θα μπορούσε να ληφθεί, σε περίπτωση πανδημίας, δεν είναι άλλο από το «κλείσιμο» των Δικαστηρίων.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ανησυχία. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνω και από τους συναδέλφους μου και από τους δικαστές και το υπαλληλικό προσωπικό. Νομίζω ότι αυτό που αναμένουμε είναι κάποιες γενικές κατευθύνσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Υπάρχει γενικώς ένας πανικός, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δε δικαιολογείται», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣΗ.

«Για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα (σ.σ. πανικού), πρέπει να υπάρξουν εξειδικευμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς (κυρίως αναφορικά με ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό) από μέρους της πολιτικής εξουσίας», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ροζάκης.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου έχει ήδη μεριμνήσει για να τοποθετηθούν αντισηπτικά σε διάφορα σημεία των Δικαστηρίων. «Έχει ήδη δοθεί εντολή να προμηθευτούμε αντισηπτικά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δικαστικού Μεγάρου. Από εκεί και πέρα αναμένουμε οδηγίες...», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΗ, ο οποίος, κλείνοντας, ανέφερε ότι «προφανώς επειδή τα Δικαστήρια είναι χώρος συνάθροισης κοινού, και νομίζω ότι είναι από τους χώρους που θα υπήρχε πρόβλημα σε ενδεχόμενο πανδημίας, κάτι άλλο πέραν του να κλείσουν τα Δικαστήρια δεν μπορώ να σκεφτώ».

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε χθες ότι κλείνουν για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία - και εν γένει τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα - της χώρας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου έκανε λόγο για ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικά για την ατομική υγιεινή των μαθητών στα σχολεία του Δήμου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση, απευθύνει έκκληση στο Δήμο να “θωρακίσει” τα σχολεία με αντισηπτικά και σαπούνια» ατομικής υγιεινής.

Εξάλλου, τα περισσότερα σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου δε διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, η οποία απευθύνει έκκληση ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε μέτρα ουσιαστικής απολύμανσης, καθώς και να ενισχύσει τα σχολεία μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).

«Οι γονείς έχουμε μεριμνήσει να προμηθεύσουμε τα παιδιά μας με όλα τα απαραίτητα, αντισηπτικά, μαντιλάκια, οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειάζονται. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη ο Δήμος, ο οποίος, θεωρητικά, έχει κάνει οτιδήποτε, επί του πρακτέου όμως δεν έχει τοποθετήσει στις τουαλέτες του σχολείου όλα αυτά τα υλικά, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά», ανέφερε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, Πολύδωρος Κουτσαφτάκης.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για θέματα Παιδείας, Νίκος Αγγελάκης, υποστήριξε ότι «τα συνήθη μέτρα καθαριότητας μπορούν να δράσουν προληπτικά για οποιαδήποτε μορφή ίωσης». Αναφορικά με τη μη απολύμανση σχολικών χώρων σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Αγγελάκης είπε ότι «υπάρχουν 137 σχολικά συγκροτήματα, ωστόσο ο Δήμος δεν έχει λάβει κάποιο κονδύλι. Εάν δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, θα το προχωρήσουμε».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου ζήτησε, εξάλλου, από τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του διεκδικώντας μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, όπως τραπεζοκόμους και καθαρίστριες. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε οι συνολικά 9 μόνιμες καθαρίστριες μερικής απασχόλησης να έχουν πλήρες ωράριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News