Oδηγός για τον κορωνοϊό: Τι κάνω αν αρρωστήσω - Πότε πρέπει να κάνω το τεστ;

Ελλάδα
Oδηγός για τον κορωνοϊό: Τι κάνω αν αρρωστήσω - Πότε πρέπει να κάνω το τεστ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τα βήματα για τον κορωνοϊό

Σε σπαζοκεφαλιά για την καθημερινότητά μας έχει μετατραπεί ο κορωνοϊός καθώς λόγω της επέλασης της γρίπης, των ιώσεων αλλά και της εξάπλωσης του ιού όλο και περισσότεροι πολίτες ζητούν διευκρινίσεις για το τι θα πράξουν σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Εκατοντάδες τηλέφωνα δέχεται και το 1135 για περαιτέρω οδηγίες προς ...ναυτιλομένους. 

Τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε;

Για όσους εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή ισχύει ότι συμβαίνει και στις κοινές ασθένειες: παραμένουν στο σπίτι και συμβουλεύονται το γιατρό τους ο οποίος θα τους δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Πότε πρέπει να εξεταστούμε για κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόνο στις περιπτώσεις που υπήρξε στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ή ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει ο ασθενής να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Τι κάνω αν έχω έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα;

Στην περίπτωση αυτή επικοινωνούμε με τον αριθμό 1135 και δεν πραγματοποιούμε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔY. Μέσω του αριθμού θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες για τι θα πρέπει να πράξει ο πολίτης.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συμπτώματα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί ο πολίτης επικοινωνεί με το 1135. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να του ζητηθεί να παραμείνει προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό ως ότου διασφαλιστεί ότι δεν νοσεί. 

Αυτό που επαναλαμβάνουν οι γιατροί και λοιμωξιολόγοι προς κάθε κατεύθυνση είναι η τήρηση των «χρυσών» κανόνων ατομικής υγιεινής.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News