Έβρος: Οι «μάχες» συνεχίζονται

Ελλάδα
Έβρος: Οι «μάχες» συνεχίζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχως τέλος η τουρκική προκλητικότητα στις Καστανιές

Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θωρακίσει σπιθαμή προς σπιθαμή τη συνοριογραμμή του Έβρου, περιπολώντας συνεχώς και αποτρέποντας τις συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η τούρκικη προκλητικότητα δεν έχει όρια, καθώς ουκ ολίγες φορές οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν δεχτεί πυρά, με αποτέλεσμα η συνοχή και η σταθερότητα της περιοχής να απειλούνται τακτικά.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από εκείνο στο τελωνείο των Καστανιών, όπου ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές Αρχές συνεχίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τις ρίψεις χημικών και επιχειρούν τη δημιουργία φθορών στον φράχτη, χωρίς όμως να έχουν επιτύχει την τρωτότητά του, δεδομένης της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής.

Προβληματισμός

Στο μεταξύ, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των ατόμων που απετράπησαν να μπουν παράτυπα στη χώρα. Σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, στο 24ωρο μεταξύ 6 το πρωί της Κυριακής και 6 χθες Δευτέρα το πρωί καταγράφηκαν 2 συλλήψεις. Ένας συλληφθείς είναι υπήκοος Αιγύπτου και ο άλλος είναι Μαροκινός. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.646 περιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, περίπου 6.000 με 8.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι βρίσκονται πλέον στον πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί στο Παζάρ Κουλέ απέναντι από τις Καστανιές. Μάλιστα προχθές οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν σε μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν διάσπαρτοι στα περίχωρα της Αδριανούπολης στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ.

Από την Κύπρο στον Έβρο

Στο μεταξύ, προχθές το βράδυ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης το C-130 από τη Λάρνακα που μετέφερε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Κύπρου, προκειμένου να συνδράμουν στην περιφρούρηση των συνόρων. Σημειώνεται πως η εν λόγω αποστολή μελών των Σωμάτων Ασφαλείας είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχθές το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προσφυγικό: Έφτασε το πρώτο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. στην Ελλάδα

Τα πρώτα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρώπη για τις ανάγκες της Ελλάδας, λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, άρχισαν ήδη να φτάνουν από την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται ότι οι αποστολές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλεται μετά την άμεση ανταπόκριση συνολικά 15 ευρωπαϊκών χωρών, στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την περασμένη Δευτέρα, και οι αποστολές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της δεν αφήνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα σύνορά της μόνη της», δήλωσε ο Σλοβένος επίτροπος, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, και συμπλήρωσε: «Είμαι περήφανος για τη γενναιόδωρη στήριξη που έχουν παράσχει οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω».

Η μέχρι στιγμής παρασχεθείσα βοήθεια συνίσταται σε υπνόσακους, κουβέρτες, ηλεκτρογεννήτριες, σκηνές και καταλύματα άλλων ειδών, είδη υγιεινής και είδη υγειονομικής περίθαλψης, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι 15 χώρες, αναμένονται και άλλα από τα παραπάνω είδη, αλλά και 31.000 αδιάβροχα, κρεβάτια, μπότες και θερμάστρες.

Τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρονται στις κεντρικές αποθήκες του Πυροσβεστικού Σώματος στη Μάνδρα Αττικής, όπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια σεμνή τελετή, κατά την οποία από πλευράς της κυβέρνησης θα εκφραστούν οι ευχαριστίες προς τις χώρες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί, από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εκπρόσωποι των πρεσβειών των χωρών που ανταποκρίθηκαν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα μέλη των αποστολών των χωρών που έστειλαν μέχρι στιγμής τα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News