Ελλάδα

«Όργιο» ελληνοποιήσεων σε αρνιά Ρουμανίας & Βουλγαρίας - Στη Βουλή το δημοσίευμα της «Ν.Κ.»

Στη Βουλή το δημοσίευμα της «Ν.Κ.» για τις ελληνοποιήσεις

Τα δημοσιεύματα της “Ν.Κ.” για τις ελληνοποιήσεις κατέθεσε στη Βουλή χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, είτε από Βουλγαρία είτε από Ρουμανία, έχει ταλανίσει πολλές φορές την ελληνική αγορά και μάλιστα με αποτελέσματα τόσο την πίεση τιμών των εγχώριων κτηνοτροφικών προϊόντων, όσο και την εξαπάτηση του καταναλωτή, όπως αναφέρει.

Με ερώτησή του προς το αρμόδιο υπουργείο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο, ώστε να προστατευτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων και οι καταναλωτές από την αισχροκέρδεια.

«Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ένωσης κτηνοτρόφων Κρήτης, η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση στην ελληνική αγορά και οι εισαγωγές θεωρούνται “αναγκαίο κακό”.

Όμως, μετά και τα φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων προηγούμενων ετών, η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών είναι επιτακτική, ώστε να προστατευτούν οι ντόπιοι παραγωγοί και οι καταναλωτές να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση του προϊόντος που καταναλώνουν.

Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου σε εταιρεία με έδρα τον Σχοινά Αλεξάνδρειας, μετά από έλεγχο (28/3/2018) διαπιστώθηκε ότι για μία διετία δεν εξέδωσε φορολογικά παραστατικά, συνολικής καθαρής αξίας 418.087,60 ευρώ, που αφορούν παράνομες εισαγωγές ζώντων αρνιών από τη Ρουμανία και εμπόριο ελληνικών και ρουμάνικων νωπών αμνών.

Ειδικότερα, από τη διασταύρωση των πιστοποιητικών ενδοκοινοτικού εμπορίου (trade control and expert system) και των τιμολογίων εισαγωγών από τη Ρουμανία διαπιστώθηκε η εισαγωγή 5.740 αμνών χωρίς παραστατικά.

Επιπλέον, από τη σύγκριση των σφαγών που πραγματοποίησε σε σφαγεία της χώρας και των παραστατικών πώλησης νωπών κρεάτων βρέθηκε πως απέκτησε χωρίς παραστατικά 50 τόνους (49.936,60 κιλά) νωπών αμνών Ρουμανίας και πούλησε χωρίς παραστατικά 16 τόνους (16.085,00 κιλά) νωπών αμνών».

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει στην ερώτησή του ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, καθώς πλησιάζει το Πάσχα, οπότε και αναμένουμε αύξηση των εισαγωγών αμνοεριφίων.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια