Η ΚΡΗΤΗ TV στον Έβρο: Το μήνυμα των συνοριοφυλάκων στους Κρητικούς

Κρήτη
Η ΚΡΗΤΗ TV στον Έβρο: Το μήνυμα των συνοριοφυλάκων στους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έτοιμοι» οι συνοριοφύλακες του Έβρου

Ο Μάνος Δασκαλάκης, ανταποκριτής του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV” στον Έβρο, από τις Καστανιές που απέχουν ένα χιλιόμετρο από την Τουρκία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού δίνοντας τον παλμό της ενημέρωσης, καθώς χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν επεισόδια από δεκάδες μετανάστες. «Υπήρξαν επεισόδια με πρωταγωνιστές 200-250 άτομα στις 9 το πρωί. Ήταν μετανάστες οι οποίοι υποκινήθηκαν από Τούρκους.

Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι δυστυχισμένοι. Θέλουν μια καλύτερη ζωή. Μιλάμε για μικρά παιδιά αλλά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Αυτά που συμβαίνουν εδώ στις Καστανιές, στον Έβρο, δεν αφορούν το Προσφυγικό ή Μεταναστευτικό. Είναι ένας ξεκάθαρος δάκτυλος της Τουρκίας, που επιχειρεί να στείλει “μήνυμα” στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Αξιοποιεί το Προσφυγικό. Μιλάμε για τους λεγόμενους “μεταφερόμενους” μετανάστες οι οποίοι μεταφέρονται σε σημεία όπου μπορούν να δημιουργήσουν ένταση», ανέφερε.

Η κατάσταση στον Έβρο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων Μέσων Ενημέρωσης από άλλες χώρες, ανταποκριτές των οποίων ήρθαν στον Έβρο για να καλύψουν το ρεπορτάζ. «Δεκάδες δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί από ολόκληρη τη χώρα αλλά και από άλλες χώρες κάνουν ρεπορτάζ και μεταφέρουν την εικόνα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», σημείωσε ο Μάνος Δασκαλάκης.

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά επεισόδια, «η αντίδραση ήταν ψύχραιμη. Όπως είπαν κάτοικοι, και τα προηγούμενα χρόνια όπως και τους προηγούμενους μήνες υπήρχε ένταση. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η ένταση ήταν μεγαλύτερης κλίμακας. Σήμερα (σ.σ. χθες), ωστόσο, δημιουργήθηκε ένταση από τους μετανάστες και οι στρατιωτικές Αρχές μάς ζήτησαν να απομακρυνθούμε, καθώς τα δακρυγόνα προσγειώνονταν μια ανάσα δίπλα από τους δημοσιογράφους. Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικές Αρχές βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Πολλοί προσπαθούν να αιφνιδιάσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις κάνοντας κάτι εντυπωσιακό ή πιεστικό», ανέφερε ο δημοσιογράφος του Ομίλου, ενώ συνέχισε: «Ο κ. Φλώρος, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε σήμερα μια πολύωρη συνάντηση στο φυλάκιο 6. Συντόνιζε την όλη επιχείρηση. Όλη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται εδώ. Και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα υπάρξει συνάντηση στην Ορεστιάδα».

Ο Μάνος Δασκαλάκης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των κατοίκων των Καστανιών, οι οποίοι, όπως του ανέφεραν, θέλουν άμεσα υλοποίηση των όσων ειπώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές που επισκέφτηκε την περιοχή.

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με Εβρίτες εθελοντές συνοριοφύλακες είχε χθες, ζωντανά από το κεντρικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο Μάνος Δασκαλάκης. Όπως του είπαν, αγαπούν τον τόπο τους και βρίσκονται σε ετοιμότητα να συνδράμουν όποτε και αν τους χρειαστεί ο ελληνικός Στρατός. Υποστήριξαν επίσης πως δε χρειάζεται πανικός και φόβος και συνέστησαν ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο τόπος τους. Ενώ, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους Κρητικούς, αναφέροντας πως «Ενωμένοι, δε φοβόμαστε τίποτα».

https://www.youtube.com/watch?v=zpz1EncRNN4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Νέα επεισόδια χτες το πρωί

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο χθες το πρωί. Ομάδα νεαρών, που βρίσκονται στο φυλάκιο στις Καστανιές, εκτόξευσε χημικά και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν. Προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προηγήθηκαν δύο εκκωφαντικοί ήχοι.

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο, ελέγχοντας κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους. Τελικά, έπειτα από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των επεισοδίων ανάμεσα στους μετανάστες/πρόσφυγες και τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες σταματούν κάθε κύμα μεταναστών που προσπαθεί να μπει παράνομα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές Τρίτη η κατάσταση είχε ηρεμήσει, λόγω και της επίσκεψης της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο, με τους μετανάστες να κινούνται προς τα νότια, έτσι ώστε να βρουν δίοδο για να περάσουν στην Ελλάδα, ωστόσο οι ελληνικές Αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, καθώς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, πραγματοποιήθηκαν 26.000 αποτροπές.

O Έβρος “πολιορκείται”

Στον Έβρο έχει πραγματοποιηθεί αποτροπή 27.823 παράνομων εισόδων μέσα σε ένα τετραήμερο. Μόνο το τελευταίο 24ωρο οι Αρχές προχώρησαν σε 34 συλλήψεις μεταναστών/προσφύγων, ενώ στο ίδιο διάστημα απετράπη η είσοδος 2.791 ατόμων. Συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί προχθές Τρίτη έως τις 6 χθες Τετάρτη το πρωί, στην περιοχή του Έβρου:

* Συνελήφθησαν 34 άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες.

* Εμποδίστηκαν 2.791 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Συνολικά, για το τετραήμερο από τις 6 το πρωί του περασμένου Σαββάτου έως τις 6 χθες το πρωί η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής:

- Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις.

- Έχουν συλληφθεί 220 άτομα.

Επεισόδια στη Μυτιλήνη

Την ίδια στιγμή, επεισόδια εκτυλίχθηκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετέβησαν με όλα τους τα υπάρχοντα από τον καταυλισμό της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης, ζητώντας να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά, που αναχωρούσε στις 7 το απόγευμα, και να φύγουν από το νησί. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απωθήσουν προς τους δρόμους που οδηγούν στην έξοδο της πόλης.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 11 περίπου χθες το πρωί είχε δέσει το αρματαγωγό “Ρόδος”. Σε αυτό επρόκειτο να επιβιβαστούν οι περίπου 510 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στη Λέσβο κατά διαστήματα, μετά την 1η Μαρτίου, και οι οποίοι άρχισαν χθες να ταυτοποιούνται για να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό. Κατά δεκάδες οδηγούνται στην Αστυνομία όπου γίνεται η ταυτοποίηση και στη συνέχεια ξαναοδηγούνται στο λιμάνι.

Άγνωστο παρέμενε ως αργά χθες πότε θα αρχίσει η επιβίβαση στο αρματαγωγό, καθώς και πότε, εάν και πού θα μεταφερθούν στη συνέχεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News