Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Ελλάδα
Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 3 Μαρτίου

Εξήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Γρηγόρης Αυξεντίου έδινε τη ζωή του ενάντια στο βρετανικό ζυγό στην Κύπρο. Ο Αυξεντίου γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1928 στη Λύση της Αμμοχώστου. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως ανθυπολοχαγός Πεζικού και στη συνέχεια επέστρεψε στη Μεγαλόνησο, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός ταξί.

Το 1955 εντάσσεται στην ΕΟΚΑ και την άνοιξη του ίδιου έτους παίρνει μέρος στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ηγετικές του ικανότητες, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία της Οργάνωσης, που είχε ως στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 Οι Βρετανοί απέτυχαν πολλές φορές να συλλάβουν τον Αυξεντίου, με αποτέλεσμα να τον επικηρύξουν με 5.000 λίρες. Το Δεκέμβριο του 1955, ο Αυξεντίου μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου έσωσε τους συντρόφους του, οδηγώντας τους σε ασφαλές μέρος και αφήνοντας τον εχθρό να... αλληλοπυροβολείται!

Το Φεβρουάριο του 1957, οι Άγγλοι μαθαίνουν ότι ο Αυξεντίου κρύβεται μαζί με την ομάδα του σε μια σπηλιά κοντά στη Μονή Μαχαιρά. Εξήντα Βρετανοί στρατιώτες φτάνουν στο σημείο το απόγευμα της 2ας Μαρτίου και περικυκλώνουν το σπήλαιο.

Ο επικεφαλής του αποσπάσματος πλησιάζει την είσοδο της σπηλιάς και φωνάζει στον Αυξεντίου και τους υπόλοιπους να παραδοθούν. Όντως λίγο μετά βγήκαν από τη σπηλιά τέσσερις άνδρες, όχι όμως και ο Αυξεντίου.

 Όταν ο επικεφαλής είδε ότι ανάμεσα στα άτομα που παραδόθηκαν δε βρισκόταν ο Αυξεντίου, πλησίασε ξανά στη σπηλιά και τον κάλεσε να παραδοθεί, ωστόσο εκείνος του απάντησε «μολών λαβέ».

Αμέσως Βρετανοί στρατιώτες όρμησαν στο εσωτερικό του σπηλαίου, με τον Αυξεντίου να τους υποδέχεται με πυρά, αφήνοντας τον έναν εξ αυτών νεκρό και κάνοντας τους υπόλοιπους να φύγουν τρέχοντας.

Για περίπου 10 ώρες ακολούθησε μάχη ανάμεσα σε δεκάδες Άγγλους και τον 29χρονο Αυξεντίου. Αφού οι επιτιθέμενοι δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν τον ηρωικό νέο, αποφάσισαν να ρίξουν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Η μάχη έληξε στις 2 τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου.

Το πτώμα του Αυξεντίου βρέθηκε την επομένη απανθρακωμένο και τάφηκε στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας.

Η πρεμιέρα της περίφημης “Κάρμεν”

Σαν σήμερα, το μακρινό... 1875, κάνει πρεμιέρα στη Γαλλία η περίφημη όπερα του Ζορζ Μπιζέ “Κάρμεν”. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου.

 Η όπερα βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γάλλου Προσπέρ Μεριμέ, ενώ το λιμπρέτο γράφτηκε από τους Ανρί Μεγιάκ και Λιντοβίκ Αλεβί.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 1800: Ο δεκανέας δον Χοσέ γίνεται λιποτάκτης και βγαίνει στην παρανομία, λόγω του έρωτά του για μια τσιγγάνα... την Κάρμεν!

Η τελευταία, ωστόσο, τον παρατά για τον ταυρομάχο Εσκαμίγιο. Η Κάρμεν θα βρει τελικά το θάνατο από το μαχαίρι του δον Χοσέ, που είχε τρελαθεί από τη ζήλια.

 Η πρεμιέρα της “Κάρμεν” έγινε στις 3 Μαρτίου του 1875 στο Παρίσι. Στη χώρα μας, η όπερα του Μπιζέ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News