Πολάκης: Κίνδυνος για υποβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας

Ελλάδα
Πολάκης: Κίνδυνος για υποβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τις ιδιαίτερες δύσκολες ώρες των τελευταίων ημερών, με την έξαρση των προσφυσικών ροών και την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα, ο Πάυλος Πολάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, προειδοποιήσε για την υποβάθμιση των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής:

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, αφενός με την έξαρση των προσφυγικών ροών που οι ιδεοληπτικές παλινωδίες και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης την καθιστούν πιο δύσκολη και αφετέρου την έλευση του κορωνοϊού στη χώρα με αυξανόμενα κρούσματα, γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά μιας διαφαινόμενης υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με βάση την γνωστή ιδεοληψία της ΝΔ για την πριμοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας.

Αυτή τη φορά σημειώνονται μια σειρά από (καθόλου τυχαίες) αναιτιολόγητες ολιγωρίες, καθυστερήσεις και ακυρώσεις ενίσχυσης του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία που είχαμε δρομολογήσει εμείς επί θητείας μας στο Υπ. Υγείας (μηχανήματα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, υπερσύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, ψηφιακός Αγγειογράφος κ.α.).

Για τον λόγο αυτό και με αίσθημα ευθύνης προειδοποιούμε την ηγεσία του Υπ. Υγείας και ολόκληρη την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και την καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης που είχαμε σχεδιάσει και σε ότι άλλο απαιτείται για τη θωράκιση του συστήματος.

Μεταξύ άλλων, ο πρ. Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατέθεσε στις 26-2-2020 σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, με συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει άμεσα και στη Βουλή αλλά και δημόσια στην κοινωνία.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2020

Θέμα: «Κίνδυνος για υποβάθμιση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού σε δημόσια Νοσοκομεία της χώρας»

«κ. Υπουργέ,

α) παρά το ότι η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, που συνήλθε στις 20-5-2019, εξέδωσε απόφαση στις 6-6-2019 με βάση την οποία απορρίπτει την από 14-4-2019 προσφυγή εταιρείας για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου σε πέντε (5) νοσοκομεία αρμοδιότητας της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς & Αγαίου, το συγκεκριμένο έργο δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα. Έρχεται δε, με απόφασή της (αρ. πρωτ. 3862) η 2η Υ.Πε. στις 22-1-20, να ακυρώσει αναιτιολόγητα την διαγωνιστική διαδικασία. Τέλος, σε πρόσφατη σχετική αναφορά από τον Βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την Κύρωση των τροποποιήσεων της Δωρεάς του «Ιδρύματος Στ. Νιάρχος», ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δεσμεύτηκε προφορικά για την επαναπροκήρυξη σχετικού διαγωνισμού προμήθειας μονάδων οξυγόνου.

β) Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής επί διοίκησης Ρένας Δούρου προκηρύχτηκε, μεταξύ άλλων, διαγωνισμός προμήθειας και εγκατάστασης ενός μηχανήματος ακτινοθεραπείας Cyber-Knife για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας αξίας 5 εκ. €. Η πορεία εκτέλεσης του διαγωνισμού ανεστάλη μετά από προσφυγή ανταγωνίστριας εταιρείας στις 27 Αυγούστου 2019, στην οποία η νέα διοίκηση της Περιφέρειας υπό τον κ. Πατούλη που ανέλαβε από την 1η  Σεπτεμβρίου 2019 δεν έχει απαντήσει ακόμα.

γ) Με χρηματοδότηση ύψους 620.000 € από το ΠΔΕ εθνικών πόρων του Υπ. Υγείας 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκηρύχτηκε τον Μάρτιο του 2019 διαγωνισμός για την προμήθεια ψηφιακού Αγγειογράφου για τις ανάγκες του ΓΝΑ «Λαϊκό». Ο διαγωνισμός προχώρησε ομαλά, έφτασε μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, ενώ διαπιστώθηκε και ο μειοδότης. Εδώ και επτά (7) και πλέον μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ η διαδικασία εμφανίζεται να έχει βαλτώσει και δεν προχωράει.

Επειδή, σχετικά με το α) θέμα, οι νέες μονάδες παραγωγής ιατρικού οξυγόνου θα έλυναν ένα πιεστικό και κοστοβόρο για τα δημόσια ταμεία πρόβλημα στις υγειονομικές μονάδες που προορίστηκε να εγκατασταθούν.

Επειδή, σχετικά με το β) θέμα, το υπερσύγχρονο μηχάνημα ακτινοθεραπείας Cyber knife που θα ήταν το πρώτο που θα έμπαινε στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα αναβάθμιζε άρδην τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς που το χρειάζονται, ενώ για την εισαγωγή του στο σύστημα ξεπεράσαμε πολλούς «σκοπέλους» και υπονομεύσεις για να φτάσουμε στην κατακύρωση

Επειδή, σχετικά με το γ) θέμα, το «Λαϊκό» Νοσοκομείο είναι τριτοβάθμια μονάδα και Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και άρα χρειάζεται απαραίτητα τον Αγγειογράφο

Επειδή, σχετικά πάλι με το γ) θέμα, γνωρίζουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2019 αφαιρέσατε τα σχετικά ποσά από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και αφήσατε μόνο ένα τμήμα (370.000 € περίπου) για να πληρώσετε τους επικουρικούς γιατρούς που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα πράξετε αυτό που δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός σας στη Βουλή σχετικά με την προμήθεια των πέντε (5) μονάδων παραγωγής οξυγόνου για τα Νοσοκομεία της 2ης Υ.Πε. και πότε ;

2) Που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας προμήθειας και εγκατάστασης του Cyber Knife στο ΓΝΑ Νίκαιας και πότε ;

3) Σκοπεύετε να πιστώσετε ξανά τα απαιτούμενα χρήματα από το τρέχον ΠΔΕ Εθνικών Πόρων του Υπ. Υγείας στο πρόγραμμα για την προμήθεια του Αγγειογράφου για το «Λαϊκό» και πότε ;

Ο ερωτών Βουλευτής,

Παύλος Πολάκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News