default-image

Συνέδριο… με ΜΑΤ

Ελλάδα
Συνέδριο… με ΜΑΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φρούριο» το ξενοδοχείο στο Καβούρι, όπου έλαβε χώρα σε κλίμα έντασης το συνέδριο της ΓΣΕΕ – Συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ

Τα... ΜΑΤ από τη μια και το... συνέδριο από την άλλη, με τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστικών φορέων και παρατάξεων στη... μέση να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο «συνέδριο-παρωδία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος», όπως το χαρακτηρίζουν οι παραπάνω πλέον, μέχρι και η ΑΔΕΔΥ, που στρατηγικά πάντοτε ήταν σύμμαχος των εκάστοτε ηγεσιών της Συνομοσπονδίας... Μάλιστα οι δυνάμεις της Αστυνομίας διανυκτέρευσαν έξω από το ξενοδοχείο “Απόλλων” στο Καβούρι της Βουλιαγμένης, κρατώντας το σταθερά σε κλοιό, βοηθώντας έτσι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αλλά μέσα σε κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο “αντιμαχόμενες” πλευρές, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ να μιλάει για «τραμπούκους» και τις δυνάμεις που ήταν έξω από το ξενοδοχείο να κάνουν λόγο για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» και για «νόθους συνέδρους»!

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν επέτρεψαν την πρόσβαση ούτε στους δημοσιογράφους, αφήνοντας μόνο τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να περάσουν και να μπουν στο ξενοδοχείο στο οποίο γινόταν η διεξαγωγή του.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, που έφτασαν με λεωφορεία, βρέθηκαν παραπλεύρως του ξενοδοχείου σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από αυτό και πίσω από τον φραγμό των ΜΑΤ. Με πανό και συνθήματα διεκδικούσαν πρόσβαση στο συνέδριο, ενώ ζητούσαν την απομάκρυνση της Αστυνομίας.

Η προσωρινή διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, που διόρισε η Δικαιοσύνη, επικαλέστηκε, ζητώντας την παρουσία των ΜΑΤ, την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής του συνεδρίου. Αυτό δεν κατέστη εφικτό πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 17 Μαρτίου του 2019 στην Καλαμάτα, όταν για πρώτη φορά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 37ο Συνέδριο. Τότε, μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Τασιούλα, μέλος της ΔΑΣ (ΚΚΕ), να λέει: «Εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλες τις ημέρες ζητούσαμε αυτά που προβλέπονται με βάση το καταστατικό: να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση, που όμως δεν μπορεί να έχει μέσα τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει νόθους, δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ανώνυμων εταιρειών...».

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 2 Απριλίου του 2019, ματαιώθηκε και η δεύτερη προσπάθεια διεξαγωγής συνεδρίου, αυτή τη φορά στη Ρόδο, αφού τη νύχτα πριν την έναρξη της διαδικασίας μέλη της ΔΑΣ ζήτησαν να συμμετέχουν στο συνέδριο, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο να ισχυρίζεται πως δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ακολούθησε ένταση και έγιναν επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα στην Αθήνα έγινε κατάληψη του κτηρίου της ΓΣΕΕ από μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Χθες, μάλιστα, σφοδρή ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης μόλις ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην περιοχή. Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με σειρά επιστολών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη διοίκηση του ξενοδοχείου και την ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διατάραξη της κανονικότητας στην περιοχή και ζήτησε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της, ενώ κατέστησε υπεύθυνη τη διοίκηση του ξενοδοχείου για τυχόν επεισόδια.

Σκληρή ανακοίνωση Βαρδάκη - «Επαναφέρουν μνημονιακές πολιτικές»

Στο 37ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ παρευρέθη ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Βαρδάκης, αφού έκανε επαφές και συζήτησε με αρκετούς συνέδρους, εκπροσώπους σωματείων, ομοσπονδιών και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους αυτής της χώρας, η κυβέρνηση της Ν.Δ., παραμένοντας επικίνδυνη και εχθρική, επιχειρεί με άκρατο ρεβανσισμό να επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές 2010-2014. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της χώρας κατάργησε εργατικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Στόχος της Ν.Δ. είναι η πλήρης αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, στον βωμό ενός ανισόρροπου σχεδίου “ανάπτυξης” για τους λίγους.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσει τα συνδικάτα, γυρίζοντάς μας 100 χρόνια πίσω. Οι παρεμβάσεις αυτές της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα τιμωρητικές απέναντι στον εργαζόμενο και με μαθηματική ακρίβεια θα επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα για τον κόσμο της εργασίας. Δυστυχώς η κρίση, η παρακμή θα έλεγα του συνδικαλιστικού κινήματος, τα τελευταία χρόνια είναι τέτοια που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Ειδικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να διατυπωθεί ένα συγκεκριμένο και προγραμματισμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανασύστασης της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος».

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, χθες, παραβρέθηκε μόνο η Φώφη Γεννηματά.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News