Ελλάδα

Φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού με νέα διάταξη

Ένα χρόνιο αίτημα των γιατρών, τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή, δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει ο υπουργός Υγείας

Με νέα διάταξη που φέρνει το υπουργείο Υγείας κανένα φάρμακο δε θα δίνεται από τα Φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των γιατρών.

Ένα πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, δεσμεύθηκε ότι θα ικανοποιήσει ο Υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας μετά την παρέμβαση του Γ.Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του ΙΣΑ δεσμεύθηκε ότι θα συμπεριλάβει διάταξη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και έχει ενημερώσει σχετικώς και τον Εισαγγελέα, καθώς συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την πραγματοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος μας για το οποίο ο ΙΣΑ έχει δώσει μάχη τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί απέναντι στον ΙΣΑ αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να δει το σοβαρό αυτό θέμα που αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Γ. Πατούλης.

Ο Προέδρος του ΙΣΑ επεσήμανε επίσης ότι με το νομοσχέδιο, επιχειρείται μία προσπάθεια συντονισμού μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έλειπε από τη χώρα, ωστόσο πρόσθεσε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντί να ενισχύεται η αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση, ευνοείται ο συγκεντρωτισμός του κράτους. «Πάγια μας θέση είναι πως πρέπει να αποκεντρωθούν πόροι και αρμοδιότητες προς τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της περίθαλψης και της πρόληψης υγείας» τόνισε.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια