default-image

Βίος και πολιτεία του μεγάλου Κωστή Παλαμά

Ελλάδα
Βίος και πολιτεία του μεγάλου Κωστή Παλαμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Φεβρουαρίου του 1943, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς Έλληνες ποιητές. Ο λόγος για τον Κωστή Παλαμά. Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1859 στην Πάτρα, ωστόσο και οι δύο του γονείς κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Ο προπάππους του Κωστή, Παναγιώτης Παλαμάς, είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη “Παλαμαία Σχολή”, και ο παππούς του, Ιωάννης, είχε διδάξει στην Πατριαρχική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης.

Σε ηλικία μόλις 6 ετών, ο ποιητής έχασε και τους δύο του γονείς μέσα σε διάστημα 40 ημερών και τα επόμενα χρόνια μεγάλωσε στο σπίτι του θείου του στο Μεσολόγγι. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, ο Παλαμάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, σύντομα τα παράτησε, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματά του σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά το 1875.

Η πρώτη του αυτοτελής έκδοση ήταν το ποίημα “Μεσολόγγι” (1878). Τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει μαζί με τους φίλους του Δροσίνη και Καμπά σε μια νέα ποιητική πρόταση που άφηνε πίσω της τον παρηκμασμένο αθηναϊκό ρομαντισμό. Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του Παλαμά με τίτλο “Τραγούδια της πατρίδος μου”, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με το κλίμα της “Νέας Αθηναϊκής Σχολής”, καθώς γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα.

Δέκα χρόνια μετά, του ανατίθεται η σύνθεση του Ύμνου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας. Το 1898, μετά τον θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία 4 ετών, δημοσίευσε τη σύνθεση “Ο Τάφος”. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1910, κυκλοφόρησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του, όπως είναι τα “Ίαμβοι και Ανάπαιστοι”, “Ασάλευτη ζωή”, “Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου” και η “Φλογέρα του βασιλιά”. Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1930 ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου της.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε τον Φεβρουάριο του 1943: Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, καθώς δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων συνόδεψαν τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο.

Στάινμπεκ: Από δημοσιογράφος... κορυφαίος λογοτέχνης

Σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 1902, έρχεται στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τον νομπελίστα Αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ. Γεννήθηκε στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, υποχρεώθηκε να κάνει διάφορες δουλειές: από εργάτης και ξυλουργός έως ελαιοχρωματιστής και δημοσιογράφος. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη για την εφημερίδα “Herald Tribune”.

Ευτυχώς για τους βιβλιόφιλους, ο Στάινμπεκ προτίμησε τη λογοτεχνία από τη δημοσιογραφία, χαρίζοντάς μας κάποια από τα αριστουργήματά του, όπως τα “Άνθρωποι και ποντίκια”, “Τα σταφύλια της οργής” και “Ανατολικά της Εδέμ”. Το 1962 ο Τζον Στάινμπεκ κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Εξάλλου, ο Στάινμπεκ τιμήθηκε και με το Βραβείο Πούλιτζερ (1940), ενώ ήταν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας. Πέθανε στις 20 Δεκέμβριου του 1968 στη Νέα Υόρκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News