default-image

Ελλάδα - Γαλλία: Θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

Ελλάδα
Ελλάδα - Γαλλία: Θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα.

Αθήνα και Παρίσι διαπραγματεύονται σκληρά για το περιεχόμενο της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πως το αργότερο ως τον Ιούνιο θα υπογραφεί συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας με πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, σύμφωνο με τις οδηγίες του Γάλλου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Η ΥΠΑΜ της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της παρουσίας της χώρας της στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, λέγοντας ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.

Πάντως ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα. Στην συνάντηση με τον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλου βγήκαν πολλές και ιδιαίτερά θετικές ειδήσεις σύμφωνα με το defence-point.gr.

Κατ’ αρχήν η Γαλλίδα υπουργός τόνισε η Γαλλία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο με στόχο την «αποθάρρυνση» των όποιων τυχοδιωκτισμών στην περιοχή, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης καταφέρθηκε ανοικτά κατά του λεγόμενου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης χαρακτηρίζοντάς το παράνομο από κάθε άποψη.

Η Παρλί ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν δραματικά οι κοινές δραστηριότητες των ελληνικών και των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι οι δύο υπουργοί χαιρέτισαν. Η Γαλλίδα υπουργός μίλησε και για την υπογραφή συμφωνιών ανάμεσα σε ελληνικές εταιρίες με τις αντίστοιχες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Belh@rra.

Επίσης προανήγγειλαν την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα προγράμματα που αφορούν τα μαχητικά Mirage 2000 και τα ελικόπτερα ΝΗ-90, ενώ ευχήθηκαν να υπάρξει ευτυχής κατάληξη και στο ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης BELH@RRA.

Η γαλλική πλευρά έθεσε επίσης το ζήτημα συμμετοχής ελληνικής δύναμης στο ζώνη του Σαχέλ, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή το οποίο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να εξετάσει.

Τέλος η Γαλλίδα υπουργός προανήγγειλε την συμμετοχή γαλλικών μαχητικών Rafale για πρώτη στην πολυεθνική άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News