Ελλάδα

Πλατεία Ομονοίας: Τότε και σήμερα

"Ταξίδι" στην ιστορία της Ομόνοιας

Εντός του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας και θα δοθεί ξανά σε χρήση.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από τις χθεσινές δόκιμες του νέου σιντριβανιού που ανάρτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννη αποκαλύπτει το νέο πρόσωπο της πλατείας.

Η Πλατεία Ομονοίας άλλαξε πολλές φόρες την εικόνα της μέσα στα χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα όμως εκεί που κάποτε η πλατεία ήταν η καρδιά της Αθήνας , το μόνο που την χαρακτήριζε ήταν η παρακμή και η κακογουστιά.

Tα έργα ανάπλασης γίνονται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

Η Ιστορία της Πλατειάς

Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834.

Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα.

Η ιστορία της Ομόνοιας ξεκίνησε ένδοξα κι επαναστατικά, με οράματα και υποσχέσεις, όταν πλήθος Αθηναίων έτρεξαν στη μέχρι τότε αποκαλούμενη πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσουν την έξωση του βασιλιά. Τότε ο Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται στον λαό και δίνουν όρκο ομονοίας επί της πλατείας, που σύμφωνα με τα λόγια του “...λαμβάνει το ωραίον της Ομονοίας όνομα...”.

Στα πρώτα χρόνια της ως πλατεία Ομονοίας ομορφαίνει και δενδροφυτεύεται σε βαθμό που γίνεται καταπράσινη.

Το 1889, στο τέλος της Αθηνάς, οικοδομείται σε σχέδια του Ερνεστ Τσίλερ το ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, σήμα κατατεθέν της περιοχής, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της κοσμικής κίνησης της πόλης.

Η πλατεία αλλάζει μορφή όταν ολοκληρώνονται τα έργα για τον σταθμό του Ηλεκτρικού το 1930.

Η μεγάλη αναδιάταξη της πλατείας πραγματοποιείται το 1960, όπου η φυσιογνωμία της αλλάζει. Η επιφάνεια της πλατείας μετατρέπεται σε τεχνητή λίμνη με συντριβάνια .

Η τελευταία αλλαγή που σηματοδοτεί την απαρχή της Γκρι πλέον εποχής, γίνεται τη δεκαετία του '90. Η Ομόνοια σκάβεται ξανά! Αυτή τη φορά για τις ανάγκες του μετρό, ενώ αλλάζει και πάλι μορφή. Το υγρό στοιχείο δίνει τη θέση του στο στερεό, καθώς αντικαθίσταται το σιντριβάνι από το έργο «Δρομέας» του Κώστα Βαρώτσου.

Η τελευταία αποτυχημένη ανάπλαση έγινε το 2004 επί δημαρχίας της Ντόρα Μπακογιάννη.

Πηγή: Γεννάδειος βιβλιοθήκη

(Κεντρική φωτογραφία: pinterest)

Σχόλια