default-image

Αντικαπνιστικός νόμος – Παναγιώτης Μπεχράκης: «Όλο το μυστικό ήταν να ξεκινήσουμε από τα παιδιά»

Κρήτη
Αντικαπνιστικός νόμος – Παναγιώτης Μπεχράκης: «Όλο το μυστικό ήταν να ξεκινήσουμε από τα παιδιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

58.000 ευρώ τα πρόστιμα σε 12 μέρες – Καμία παράβαση στο 86% των καταστημάτων

Ο άνθρωπος που έχει δώσει τις δικές του μάχες εδώ και πολλές δεκαετίες, για την εγκαθίδρυση του αντικαπνιστικού νόμου, ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, μίλησε στον Λευτέρη Κουμαντάκη και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», για την εφαρμογή του νόμου στην χώρα μας αλλά και για την επιτυχία του.

«Ήμουν αυτός που έλεγε πως αν αποφασιστεί η εφαρμογή του νόμου, θα πετύχει. Έχουμε κάνει δημοσκοπήσεις, μελέτες τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα ήταν τόσο θετικά, που για μένα θα αποτελούσε δυσάρεστη έκπληξη η τυχόν αποτυχία του νόμου».

Ενώ πολλοί θα περίμεναν, πως ο Έλληνας είναι κάπως δύστροπος και η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετώπιζε εμπόδια στην πορεία, ο Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρει πως δεν διαφέρουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

«Στο θέμα του καπνίσματος δεν είχε γίνει κατάλληλη προεργασία και ο Έλληνας δεν είχε πειστεί για το πόσο ωφέλιμο μέτρο είναι αυτό για την υγεία του, την οικογένεια του αλλά και την κοινωνία. Η εφαρμογή ήταν επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις προσπάθειες που έχουμε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια, με την εκπαιδευτική παρέμβαση στα σχολεία.

Το μυστικό της μεταστροφής μια κουλτούρας ενός λαού, είναι να το περάσουμε στα παιδιά, καθώς εκείνα έχουν μεγάλη δυναμική επίδραση στην διαμόρφωση απόψεων μέσα στην κοινωνία».

Πλέον ένα 7χρονό παιδί, για παράδειγμα, μπαίνει στο σπίτι και λέει στον πατέρα «μπαμπά μην καπνίζεις». Αυτό συμβαίνει ήδη, αναφέρει ο Παναγιώτης Μπεχράκης.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, έρευνα θα δείξει σύντομα πως και η οικονομία έχει βοηθηθεί κατά πολύ, από την μείωση του καπνίσματος τα τελευταία 10 χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News