Έτοιμο το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας - Πότε θα παραδοθεί στο κοινό

Ελλάδα
Έτοιμο το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας - Πότε θα παραδοθεί στο κοινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, εκεί όπου λειτουργούσε το τελωνείο ανάμεσα στην ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο είναι έτοιμο να παραδοθεί στο κοινό

«Το ιστορικό γεφύρι «είναι έτοιμο»! Μετά το καλοκαίρι, θα παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Καλιαμπάκος.

Έτος 1863. «Στις όχθες του Άραχθου έχει στηθεί γλέντι τρικούβερτο. Το καινούργιο γεφύρι της Πλάκας έχει μόλις τελειώσει. Όπως προβλέπει το έθιμο, οι μάστορες γλεντούν μαζί με τους κατοίκους των γύρω χωριών, οι οποίοι βλέπουν τον αποκλεισμό των Τζουμέρκων να τερματίζεται επιτέλους και τους εμπορικούς δρόμους προς την Άρτα να ανοίγουν ξανά. Μέχρι που ξάφνου, μέσ’ τις μουσικές και τις χαρούμενες φωνές, ακούγεται κρότος τρομερός. Το γεφύρι αρχίζει να τρέμει… Μάστορες και κάτοικοι το βλέπουν έκπληκτοι να σωριάζεται μπροστά στα ίδια τους τα μάτια μέσα στα νερά, την ίδια μέρα που η κατασκευή του τελείωσε»! Απόσπασμα του Σπύρο Ι. Μαντά, από το βιβλίο του «Τα Ηπειρώτικα γεφύρια».

Μπορεί το γεφύρι της Άρτας να είναι αυτό που διαχρονικά έχει επικρατήσει να επικαλούμαστε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που «ολημερίς το χτίζουνε, το βράδυ γκρεμίζεται», αλλά και το πανέμορφο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας έχει τη δική του ιστορία καταρρεύσεων, τριών συν  την τελευταία το χειμώνα του 2015.

Το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα.

Ήταν γεφύρι με ιστορία, καθώς εκεί λειτουργούσε το τελωνείο ανάμεσα στην ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο.

Εκεί συναντήθηκε ο Βελουχιώτης με τον Ζέρβα για να ενωθούν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ κόντρα στον Γερμανό κατακτητή.

Το γεφύρι καταστράφηκε ολοσχερώς από τις καταρρακτώδεις  βροχές τον Ιανουάριο του 2015.

Ο πρωτομάστορας του Γεφυριού της Πλάκας στον Άραχθο, Κώστας Μπέκας, πήρε μαζί του τα μυστικά μιας άρτιας τεχνικά κατασκευής του 1866, που άντεξε για 149 χρόνια, μέχρι το 2015, όταν κατέρρευσε στη διάρκεια θεομηνίας, λόγω υποσκαφής των θεμελίων ενός από τα δύο βάθρα του.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου μελέτησαν τα συντρίμμια στην κοίτη του ποταμού και αποκρυπτογράφησαν κάποια από τα ιδιαίτερα στοιχεία της μαστοριάς του Μπέκα και των άλλων λαϊκών μαστόρων της γεφυροποιίας του 19ου αιώνα.

Οι σύγχρονοι Ηπειρώτες μάστορες της πέτρας, που ολοκλήρωσαν  το έργο της αναστήλωσης, ακολούθησαν κατά γράμμα τις ίδιες τεχνικές, με στόχο το νέο γεφύρι να είναι ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού.

Πτήση πάνω απ' το γεφύρι της Πλάκας και τα Πράμαντα

Φωτογραφία πηγή: archaiologia.gr

Βίντεο πηγή: Lunik 2

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News