Ελλάδα

«ΗΠΑ και Γερμανία κατασκόπευαν 120 χώρες για 40 χρόνια»

Κοριοί και στην Ελλάδα

Οι Αµερικανοί και οι Γερµανοί κατασκόπευαν, µέσω ελβετικής εταιρείας κατασκευής συστηµάτων κρυπτογράφησης, 120 χώρες για 40 και πλέον χρόνια, ισχυρίζεται μέσω δημοσιεύματος της η  «Washington Post».

Σε συνεργασία µε το γερµανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και την ελβετική ραδιοτηλεόραση SRF προχώρησαν την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην αποκάλυψη αυτού που για τους αναλυτές θεωρείται το «µεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολούθησης» του 21ου αιώνα.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της «Washington Post» το οποίο υπογράφει ο Γκρεγκ Μίλερ, ένας από τους πιο γνωστούς ερευνητές σε θέµατα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, πίσω από το συγκεκριµένο σκάνδαλο ή καλύτερα η «βιτρίνα» είναι η γνωστή ελβετική εταιρεία Crypto.

«Κοριοί» και στην Ελλάδα

Σύµφωνα µε τα αρχεία, στη λίστα µε τις υπό παρακολούθηση συµµάχους των ΗΠΑ και της Γερµανίας επί 40 χρόνια ήταν και η Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζονται οι περίοδοι ή το περιεχόµενο των παρακολουθήσεων. Αυτό που περιγράφεται πάντως είναι πως στα αρχεία της CIA υπάρχουν ηχητικά απόρρητα ντοκουµέντα από συνοµιλίες Ελλήνων αξιωµατούχων σε περιόδους κρίσης µε την Τουρκία. Στην ίδια λίστα µε τη χώρα µας υπάρχουν τόσο η Ιταλία και η Ισπανία, όσο και η Τουρκία.

Πειραγμένες συσκευές

Το 1950, µε την Crypto να αναπτύσσει συστήµατα κρυπτογράφησης για την ελβετική κυβέρνηση αλλά και για τουλάχιστον 15 χώρες, οι Αµερικανοί άρχισαν να ερευνούν τρόπους άµεσης συνεργασίας µε την εταιρεία προκειµένου να θέσουν σε εφαρµογή αυτό που έµελλε να εξελιχθεί στη µεγαλύτερη και µακροβιότερη επιχείρηση διεθνούς παρακολούθησης στην ιστορία των µυστικών υπηρεσιών.

Από το 1950 µέχρι και τα µέσα του 1960 δεκάδες ήταν οι προτάσεις από Βρετανούς, Γερµανούς αλλά και Κινέζους προκειµένου να αγοράσουν την ακµάζουσα επιχείρηση. Τελικά τον Ιούνιο του 1970 υπογράφεται ιδιωτικό συµφωνητικό σύµφωνα µε το οποίο η εταιρεία περνά κατά 50% στα χέρια της CIA και κατά 50% στα χέρια των γερµανικών µυστικών υπηρεσιών (BND), έναντι 25 εκατοµµυρίων ελβετικών φράγκων. Σύµφωνα µε τα αρχεία, την εξαγορά έχει διεκπεραιώσει µε απόλυτη µυστικότητα η εταιρεία Maxterand µε έδρα το Λουξεµβούργο. Την εξαγορά γνωρίζει µόνο ο ιδρυτής της Crypto και ακόµη ένα έµπιστο στέλεχος (δεν κατονοµάζεται στα έγγραφα), το οποίο υπάρχει σχετικός όρος να παραµείνει στο διοικητικό της συµβούλιο.

Στόχος της νέας εταιρείας είναι η µεγαλύτερη δυνατή επέκταση και πώληση των συστηµάτων κρυπτογράφησής της σε ολόκληρο τον κόσµο. CIA και BND καταστρώνουν και υλοποιούν ένα σχέδιο σύµφωνα µε το οποίο έχουν τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγµή να «ξεκλειδώσουν» τις εγκατεστηµένες µηχανές οποιασδήποτε χώρας και να υφαρπάξουν κρίσιµες και κυρίως εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες. Από το 1970 µέχρι και το 1980 η Crypto θα γίνει αποκλειστικός προµηθευτής «πειραγµένων» συστηµάτων κρυπτογράφησης για περισσότερες από 120 χώρες στον κόσµο. Η συνεργασία ανάµεσα σε ΗΠΑ και Γερµανία, ιδιαίτερα από το 1970 µέχρι και τις αρχές του 1990, υπήρξε εξόχως παραγωγική για αµφότερα τα µέρη. Ενδεικτικό της αποδοτικότητας του συστήµατος «Μινέρβα» και αργότερα «Ρουβίκωνας» είναι το στοιχείο πως το 40% των κρίσιµων πληροφοριών της CIA προήλθε επί δύο δεκαετίες από τα συστήµατα της Crypto, ενώ για τη γερµανική πλευρά το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Οι τριβές ανάµεσα σε Γερµανούς και Αµερικανούς κατασκόπους και επιχειρησιακούς παράγοντες δεν ήταν λίγες…

Χαρακτηριστικά, στα έγγραφα που δόθηκαν στη δηµοσιότητα αποκαλύπτεται πως οι Αµερικανοί είχαν σηµαντικές ενστάσεις από τη γερµανική απαίτηση η εταιρεία να είναι κερδοφόρα, την ίδια στιγµή που οι Γερµανοί πράκτορες φαίνεται να εξεπλάγησαν από την «ευκολία µε την οποία οι Αµερικανοί δέχονταν χωρίς ερωτήσεις το αίτηµα να παρακολουθήσουν συµµάχους τους». Η Crypto κατάφερε µέσα σε διάστηµα 20 ετών να γίνει ο κορυφαίος πάροχος σε συστήµατα κρυπτογράφησης του κόσµου και µάλιστα µε σηµαντικά κέρδη. Τα κέρδη αυτά σε ετήσια βάση µοιράζονταν ακριβώς στα δύο και πάντοτε σε ρευστό τοποθετούνταν σε βαλίτσες που Αµερικανοί και Γερµανοί πράκτορες αντάλλασσαν σε συγκεκριµένο υπόγειο πάρκινγκ στο Βερολίνο. Οι Γερµανοί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποφασίζουν να αποχωρήσουν από την Crypto, πουλώντας µάλιστα το δικό τους µισό στη CIA για 17 εκατοµµύρια δολάρια. Η CIA το 2018 αποφασίζει να «σπάσει» την Crypto σε δύο εταιρείες, την CyOne Security και την Crypto International.

Πηγή: Έθνος

 (Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια