Ελλάδα

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης - Εφαλτήριο μιας νέας συνεργασίας

Συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ

Με βασική συνισταμένη την ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την οικονομική συνεργασία, συναντήθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ. Στη συνάντηση και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε οι δύο άνδρες επισήμαναν ότι η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα, ενώ επισημάνθηκε η κοινή αντίληψη σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της άμυνας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, προανήγγειλε τη διοργάνωση σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής που θα επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Σαουδάραβας υπουργός διαπίστωσε αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα και χαιρέτισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντά σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και από άλλες χώρες. Τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου στον διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες.

«Αγαπώ πολύ την πατρίδα σας και πριν από λίγους μήνες στείλαμε στην Ελλάδα τον επικεφαλής του διεθνούς εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Από την πλευρά σας, κύριε πρωθυπουργέ, θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες κι εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες, να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επομένως, χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό στο οικοσύστημα της επιχειρηματικής κοινότητας, πόσο φιλικό έχει γίνει το περιβάλλον, και να αναδείξουμε τις ευκαιρίες. Και αν μου επιτρέπετε, θα εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία και θα έρθω μαζί με την αντιπροσωπία των επιχειρηματιών».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για τα καλά του λόγια, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

«Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κάτι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου, αλλά και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για να επενδύσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επενδύσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις και για το επίσημο κρατικό fund: «Πολλά έχουν αλλάξει, θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχτούμε την αποστολή σας στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Σαουδικής Αραβίας είναι ήδη ενεργοί στην Ελλάδα, όπως είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και εξ όσων γνωρίζω είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την επένδυση που έχουν κάνει. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και επομένως όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις, τόσο καλύτερα θα είναι για τους επενδυτές».

Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία, με ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς.

Σημειώνεται πως το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια