Ελλάδα

«Φρένο» στις ροές με πλωτό φράγμα;

Δραστικά μέτρα είναι έτοιμη να αναλάβει η Ελλάδα για το Προσφυγικό σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ

Σύστημα πλωτής προστασίας ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε υποστηρίξει πως θα λάβει δραστικά μέτρα για να ανακόψει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων.

Με την τοποθέτηση ενός πλωτού φράγματος, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φρενάρει τη ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά της, όπως γράφουν το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” και η εφημερίδα “Bild”, αλλά και όπως μετέδωσε και το γερμανικό δίκτυο “N-tv”. Το πλωτό φράγμα «θα έχει μήκος 2,7 χιλιομέτρων», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild”.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει ένα πλωτό φράγμα στη Μεσόγειο για να αποτρέψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες του “Spiegel”.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες να υποβάλουν τις προσφορές τους για τον αντίστοιχο διαγωνισμό. Η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου «πρέπει να το παραδώσει εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης», γράφει το περιοδικό.

Στον σχετικό διαγωνισμό, η δημιουργία του φράγματος περιγράφεται ως «εξαιρετικά επείγουσα». Υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η αυξανόμενη ροή προσφύγων», όπως αναφέρεται. Το κόστος του πλωτού φράγματος αναμένεται να κοστίσει 500 χιλιάδες ευρώ.

«Η Ελλάδα ανησυχεί προφανώς για νέες μαζικές αφίξεις προσφύγων την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι. Περίπου 42.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί. Πέρυσι περίπου 60.000 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα διά θαλάσσης», όπως διευκρινίζει το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Spiegel”, το φράγμα πρόκειται να εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν περισσότερο στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Το πλωτό φράγμα θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φτάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

Για το γερμανικό δίκτυο “N-tv”, οι προσφυγικοί καταυλισμοί «είναι υπερπλήρεις και τώρα το ελληνικό υπουργείο Άμυνας λαμβάνει δραστικά μέτρα: ένα σύστημα πλωτής προστασίας προκειμένου να αποτρέψει τους νέους μετανάστες να διασχίζουν με βάρκες τη Μεσόγειο. Αυτό φέρεται να είναι σαν φράγμα ή δίχτυα, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.

Το σύστημα πλωτής προστασίας πρέπει να προεξέχουν μισό μέτρο από το νερό και να είναι εξοπλισμένα με φώτα που αναβοσβήνουν. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ».

40.000 πρόσφυγες στους καταυλισμούς του Αιγαίου!

«Πέρυσι, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι καταυλισμοί έχουν χωρητικότητα μόνο για περίπου 6.200 άτομα.

H Ελλάδα θα τοποθετήσει μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και των τουρκικών ακτών πλωτό φράγμα για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα “Telegraph” και προσθέτει: «Η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων “τη γάτα με το ποντίκι”. Οι διακινητές μεταφέρουν με βάρκες αιτούντες άσυλο από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος. Με τον εμφύλιο να αναζωπυρώνεται στη Συρία, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά με βάρκες».

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα πλωτό φράχτη για να εμποδίσει τους μετανάστες να φτάνουν στα νησιά της από τις ακτές της Τουρκίας», γράφει η βρετανική εφημερίδα. Το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια