Νέες θεματικές στα σχολεία από Σεπτέμβριο - Ξεκινούν 29 νέα πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία

Ελλάδα
Νέες θεματικές στα σχολεία από Σεπτέμβριο - Ξεκινούν 29 νέα πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την επόμενη σχολική χρονιά θα εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και θα ενισχυθεί το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Νέοι στόχοι οριοθετούνται από την εκπαιδευτική ηγεσία της χώρας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος πλέον είναι η αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τις νέες θεματικές που θα αναπτυχθούν πολιτικά από την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία (περιβαλλοντική συνείδηση, υγιεινή, διατροφή κ.τ.λ.) αλλά και μέσα από τη λειτουργία 28 νέων πρότυπων και 34 πειραματικών σχολείων, ενώ θα αναπτυχθούν και προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά θα ιδρυθούν πειραματικές δομές κατάρτισης - ΙΕΚ.

Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου αντιδράει στις πρωτοβουλίες της εκπαιδευτικής ηγεσίας.

Ειδικότερα, έπειτα από ένα εξάμηνο που η τριτοβάθμια εκπαίδευση μονοπώλησε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, πλέον ήρθε η σειρά το μεγαλύτερο βάρος να δοθεί στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τις κυριότερες ενέργειες που έχει προγραμματίσει η ηγεσία του υπουργείου για το 2020, και τις παρουσίασε προχθές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών.

Ενδεικτικά, και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και θα ενισχυθεί το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Βασικός στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σε αντικείμενα πέραν των παραδοσιακών μαθημάτων, όπως και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, με ενίσχυση της γλωσσομάθειας και των ψηφιακών δεξιοτήτων εντός του δημόσιου σχολείου. Αυτό θα γίνει και μέσω της ανάπτυξης νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία και δημιουργία νέου ψηφιακού υλικού. Παράλληλα, όπως έχει εξαγγελθεί, θα θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ενώ θα οργανωθεί επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, και θα δρομολογηθεί πρόγραμμα για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου.

Για τις νέες θεματικές που θα κάνουν την εμφάνισή τους το νέο σχολικό έτος, τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2020, έκανε λόγο ο πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος υποστήριξε πως ο προγραμματισμός είναι αναπόφευκτος και πρέπει να γίνει άμεσα. «Εδώ και πολλά χρόνια, η εκπαιδευτική κοινότητα υποστηρίζει πως οι εξελίξεις προχωρούν και το ελληνικό εκπαιδευτικό μοντέλο πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το ελληνικό εκπαιδευτικό μοντέλο, όπως αναδεικνύεται σε επίπεδο προγράμματος σπουδών, έχει ελλείψεις και παθογένειες που υφίστανται τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι αναπόφευκτο και θεμιτό να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Τα πεδία της σεξουαλικής αγωγής και της περιβαλλοντικής συνείδησης έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ζήτημα είναι πως για ακόμη μια φορά θα υπάρχουν αποσπασματικές και πρόχειρες ενέργειες. Αναμένουμε να δούμε την άμεση υλοποίηση του προγραμματισμού όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από το νέο σχολικό έτος θα ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση με την ίδρυση πρότυπων επαγγελματικών λυκείων και τη σύνδεσή τους με πειραματικά ΙΕΚ, τα οποία θα αποτελούν μια νέα δομή στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των επαγγελματικών σχολών κατάρτισης. Παράλληλα, δρομολογούνται νέο σύστημα επιλογής στελεχών και η δημιουργία δομών εκπαίδευσης, με ενισχυμένη την παιδαγωγική καθοδήγηση.

Ο κ. Ρηγάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης όπως την επιχειρεί η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω μια διαφορετική εκτίμηση σε σχέση με την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης πρότυπων επαγγελματικών λυκείων τα οποία θα συνδέονται με πειραματικά ΙΕΚ, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Στις πρώτες ενέργειες της εκπαιδευτικής ηγεσίας ήταν η κατάργηση των διετών προγραμμάτων επιμόρφωσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ήταν λανθασμένη ενέργεια αυτή και αφορούσε τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. Ήταν εξαιρετικό μέτρο και ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητά του. Η κυβέρνηση, όμως, το κατάργησε. Δε νομίζω η συγκεκριμένη ρύθμιση να έχει οφέλη, αλλά απεναντίας επιδιώκεται η αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό θα οδηγήσει σε ανειδίκευτα εργατικά χέρια».

Στόχος η εξωστρέφεια των ΑΕΙ

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προγραμματίζεται νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, αλλά και σχεδιασμός θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο συνολικά για τα ΑΕΙ (μοντέλο διοίκησης, μεγαλύτερη αυτονομία, αναμόρφωση του πλαισίου σπουδών και αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη).

Η κ. Κεραμέως μαζί με τους υφυπουργούς Βασίλη Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασαν έναν φάκελο 78 σελίδων. Στη σύσκεψη, όπως έλαβε χώρα προχθές, αποφασίστηκε επιπλέον η διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή γύρω από τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχουν γίνει κάποια πρώτα πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της μεταρρύθμισης, ξεκινώντας από τον νόμο που μόλις ψηφίσαμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εντός των επόμενων δύο μηνών πρέπει να στρέψουμε περισσότερο το ενδιαφέρον μας στο τι γίνεται στα σχολεία μας», τόνισε, ενώ μίλησε για το όραμα της κυβέρνησης «για μια Παιδεία η οποία θα δίνει στα παιδιά όχι απλά στείρες γνώσεις, αλλά πραγματικές δεξιότητες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα... Έχοντας φυσικά πάντα συμμάχους τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους νηπιαγωγούς μας, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να είναι συμμέτοχοι στη μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε αντιλήψεις στην Παιδεία και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καιρών».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «δε διαθέτει όραμα για την Παιδεία. Αντίθετα, η πολιτική της συνοψίζεται στην κατάργηση και στην αναστολή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News