Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα

Ελλάδα
Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Μακρόν με το Μητσοτάκη

Θερμή ήταν η υποδοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία. Σημειώνεται πως αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι ως πρωθυπουργού.

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή τους στο Ελιζέ. Οι δύο πολιτικοί έκαναν λόγο για συναντίληψη σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα εθνικά μας θέματα, το Προσφυγικό, την οικονομία αλλά και την κλιματική αλλαγή.

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, που προανήγγειλε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα.

Επίσης, θα γίνουν κοινές επιχειρήσεις από ξηράς και θαλάσσης, με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια. Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών: «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

Επενδύσεις

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και ζητήματα επενδύσεων. «Το ζητούμενο είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε. Για απόλυτη σύγκλιση μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για το Μεταναστευτικό.

«Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας», ανέφερε σε προσωπικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν επιστροφές. «Να βασίζεστε στη δική μας χώρα», πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη από φέτος, για να υπάρξει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής αλληλεγγύης στην υποδοχή των προσφύγων με μέριμνα για τις χώρες πρώτης γραμμής.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη για το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους».

«Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, προτάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ε.Ε., αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση, η οποία θα ενδυναμώσει την Ε.Ε. και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε ότι στο εγγύς μέλλον ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφτεί την Ελλάδα.

«Υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία, γι' αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο», κατέληξε.

«Οι δεσμοί Ελλάδας και Γαλλίας είναι ιστορικοί, οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο πλευρές μίλησαν για νέα εταιρική σχέση, που θα αναβαθμίσει τις δύο χώρες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και στη χθεσινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου.

«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης, προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», ανέφερε, μιλώντας για επενδύσεις.

EastMed

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον EastMed.

«Είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» τόσο στην Κύπρο, όσο και στη συμφωνία με τη Λιβύη. Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο, η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων με τον Γάλλο πρόεδρο.

Για το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με μια προσωπική εμπειρία, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Άουσβιτς, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωσή του, ενώ αυτές τις μέρες κυκλοφορεί στη Γαλλία το έργο “Μαουτχάουζεν” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Μακρόν αντίγραφο του έργου.

«Είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε τον δρόμο του αύριο με ευθύνη, ασφάλεια και συνεργασία», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News