Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και πλεόνασμα

Ελλάδα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν: Στην ατζέντα ελληνοτουρκικά και πλεόνασμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναφορά του πρωθυπουργού για την πρόσφατη επίσκεψή του στο 'Αουσβιτς

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Γαλλία έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά επαφών που είχε με ξένους ηγέτες, με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου Αγκυρας - Σάρατζ», καθώς και ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Πρόσθεσε επίσης ότι Ελλάδα και Γαλλία «προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».

Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, ωστόσο είχε μια πιο «βαριά» ατζέντα, σύμφωνα με το Έθνος, που αφορούσε τα εξής ζητήματα: 

Συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και την «κάθοδο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Συζητούνται να διεξαχθούν κοινά γυμνάσια μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και η προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό

Την οικονομία, όπου η Αθήνα επιχειρεί ν’ αποσπάσει το «ναι» της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εν όψει και της συζήτησης στο Eurogroup τον Απρίλιο.

Το λεγόμενο smoothing mechanism, δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρήση των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.

Η μοναδική διαφορά που φαίνεται πως έχουν οι δύο πλευρές έχει να κάνει με το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, και η προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο 'Αουσβιτς.

«Αυτός ο τόπος φρίκης με γέμισε με σκέψεις και με προβληματισμό. Για τα όρια του ανθρώπου για τη βία και τη δημοκρατία, για τις ευθύνες όλων μας απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα είμαι εδώ στο Παρίσι, όπου σε μία συγκυρία ίσως συμβολική κυκλοφορεί τούτες τις μέρες για πρώτη φορά η γαλλική έκδοση του Μαουντχάουζεν, ενός έργου του Ιάκωβου Καμπανέλη, που κρατούμενος κι αυτός έγραψε για τη ζωή του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έργο που μελλοποιήθηκε αργότερα με τρόπο συγκλονιστικό».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα, πως είχε την ευκαιρία να χαρίσει στον Γάλλο Πρόεδρο ένα αντίγραφο της γαλλικής μετάφρασης του έργου και πρόσθεσε: «Μετά τις συζητήσεις μου με τον Πρόεδρο Μακρόν οι γκρίζες σκέψεις και οι πρόσκαιροι δισταγμοί δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στη ρεαλιστική ελπίδα».

«Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Μεσόγειος, η Ευρώπη ολόκληρη μπορούν να ζήσουν καλύτερα κι είναι στο χέρι μας να περπατήσουμε το δρόμο του αύριο με ασφάλεια, ειρήνη, συνεργασία και ευημερία»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News