Γέννηση παιδιού: Στο μαιευτήριο θα γίνεται πλέον η ηλεκτρονική δήλωση γέννησης

Ελλάδα
Γέννηση παιδιού: Στο μαιευτήριο θα γίνεται πλέον η ηλεκτρονική δήλωση γέννησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει στα μαιευτήρια και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά

Στο μαιευτήριο θα αρχίζει και θα τελειώνει η δήλωση γέννησης ενός παιδιού από τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως επανέλαβε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Παράλληλα ηλεκτρονικά και αυτόματα θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης, καθώς ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία των γονέων από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί συνολικά αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα.

«Έτσι, δημιουργούμε μια επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μια ουρά για τους πολίτες. Και επίσης εδώ η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail» σημείωσε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, από τα τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλε, επι – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο. «Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές» υπογράμμισε ο υπουργός.

Χτίζεται το ψηφιακό κράτος

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι η αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής ώστε να χτιστεί ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους.

Μέχρι σήμερα – όπως προσέθεσε - όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να συγκεντρώσεις μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης. Έπειτα χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο (αυτό πλέον γίνεται αυτόματα), ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.

«Από όλα τα παραπάνω στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής είχε απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία. Πολλαπλές ουρές, πολλαπλών βημάτων σε πολλαπλές υπηρεσίες που πολύ συχνά δεν βρίσκονται καν στον ίδιο δήμο» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπληρώνοντας ότι η απλοποίηση των διαδικασιών θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών.

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News