Ελλάδα

Επτά άξονες για το Προσφυγικό

Οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη μείωση των προσφυγικών ροών

Άμεσες αναμένεται να είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για να περιοριστεί το φαινόμενο των προσφυγικών ροών, να σταματήσει δηλαδή η επιβάρυνση των νησιών και εντέλει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ νησιωτικής Ελλάδας και κεντρικής εξουσίας.

Συνεπώς στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές ή ημίμετρα και γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζουν άμεσες και αναγκαίες λύσεις πάνω σε επτά άξονες, που εάν επιτύχουν, θεωρείται πως θα αποτελέσουν το αντίδοτο στο πρόβλημα.

Πρώτος άξονας είναι η φύλαξη των συνόρων ώστε να μειωθούν οι ροές. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, που δεν έχει εύκολες λύσεις. Το βασικότερο που πρέπει να γίνει ώστε να φανούν απτά αποτελέσματα στον τομέα αυτό είναι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, που αυτή τη στιγμή σηκώνει ένα τεράστιο, δυσανάλογο για τις δυνατότητές του βάρος. Πλην της πρόσφατης δωρεάς από τους Έλληνες εφοπλιστές 10 υπερσύγχρονων ταχύπλοων σκαφών, το υπουργείο Ναυτιλίας προσανατολίζεται στην ενίσχυση του σώματος με παράκτια περιπολικά σκάφη.

Δεύτερος άξονας είναι το κλείσιμο των υπαρχουσών ανοικτών δομών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε εντός της εβδομάδας πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά.

«Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές», σημείωσε. Το σχέδιο προβλέπει δύο σκέλη: κλειστές και αυστηρά φυλασσόμενες δομές ως προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά και ελεγχόμενες στην ενδοχώρα, όπου θα υπάρχουν κανόνες εξόδου και κυρώσεις αν παραβιαστούν. Οι ελεγχόμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι σε τουλάχιστον 8 με 10 σημεία, και το κριτήριο θα είναι να μην επιβαρυνθούν οι ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο τρίτος άξονας. Πρόκειται για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο τέταρτος άξονας, επίσης για την αποσυμφόρηση των νησιών, προβλέπει την εφαρμογή του «0% μόνιμης παραμονής στα νησιά».

Ο πέμπτος άξονας προβλέπει τη μείωση της γραφειοκρατίας για το άσυλο. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο του Politico, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια, καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο.

«Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μια κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοικτές αιτήσεις», σημείωσε. Πρόκειται για έναν κρίσιμο τομέα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές, αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

«Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο έκτος άξονας προβλέπει την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πρώτα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και νησιωτικής Ελλάδας, που περιμένει άμεσα να δει αποτελέσματα, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο κ. Πέτσας σημειώνει σχετικά με κάθε ευκαιρία πως τα προηγούμενα χρόνια οι επιστροφές ήταν πολύ λίγες και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020».

Τροπολογία Μηταράκη - Αυστηρός έλεγχος των ΜΚΟ

Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα κρίσιμη κατηγορία είναι οι ΜΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η “Καθημερινή”, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό - εξ ου και η τροπολογία που έχει ανακοινωθεί από τον κ. Μηταράκη - και όπου παρατηρούνται παρανομίες θα υπάρχουν κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ΜΚΟ να φτάνουν πρώτες στο ακριβές σημείο που ελλιμενίζεται μια βάρκα στην ελληνική πλευρά, κάτι που εγείρει ερωτήματα για πιθανές σχέσεις με διακινητές. Σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία θα έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε ό,τι προβλέπει ο νόμος, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια