Ελλάδα

Στο 15,1% η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Παραμένει διψήφια η διαφορά σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis

Μεγάλη παραμένει η “ψαλίδα” ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ευρεία αποδοχή σε κεντρώους και κεντροαριστερούς. Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το “Βήμα της Κυριακής”, στην οποία οι πολίτες εκφράζουν τη γνώμη τους και για τη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.


Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 5,8% και πολύ κοντά το ΚΚΕ με 5%. Η Ελληνική Λύση είναι στην έκτη θέση με 4,8%, ενώ 4% συγκεντρώνει και το ΜέΡΑ25.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του “Βήματος”, το 65% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους κεντρώους (71%) και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), καθώς ακόμη και στους αριστερούς (31%). Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλάβει μια σημαντική κοινωνική δυναμική του κεντρώου εκλογικού ακροατηρίου. Ο πρωθυπουργός είναι επίσης ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες και προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα (48% έναντι 18%).
Η εικόνα του κ. Τσίπρα βελτιώνεται ελαφρώς, καθώς οι αρνητικές γνώμες μειώθηκαν στο 65% από 67% τον Δεκέμβριο, ενώ η δημοφιλία του αυξήθηκε σε έναν μήνα κατά 5 μονάδες, 41% από 36%. Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 30 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα (48% - 18%).

Προβληματισμοί

Τρία είναι τα πεδία που προβληματίζουν τους πολίτες αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης. Πρόκειται για: την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%) και το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφτασαν στο 16%). Παράλληλα το 59% συμφωνεί με την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, νικητής βγαίνει ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο η πλειοψηφία (και μάλιστα μεγαλύτερη από εκείνη της κ. Σακελλαροπούλου) του εκλογικού σώματος αποφαίνεται θετικά. Σε ερώτηση για τη δημοφιλία του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν θετική γνώμη το 66%, αρνητική το 31%, ενώ δεν απάντησε το 3%.
Για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Μεταναστευτικό (33%), για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία (36%) και για τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής η εξωτερική πολιτική (31%). Το Μεταναστευτικό αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο, με ποσοστά 30% και 32% αντίστοιχα, ενώ για τον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο τα ποσοστά είναι 14% και 10% και για τον κεντρώο 21%.

Υπέρ της απλής αναλογικής οι πολίτες

Την απόρριψη του εκλογικού νόμου, όπως ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτώμενων. Συγκεκριμένα, ο εκλογικός νόμος απορρίπτεται από το 52% των πολιτών, ενώ υποστηρίζεται από το 38%.
Την ίδια στιγμή, οι νεότερες ηλικίες τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών συνεργασιών και των πολιτικών συμπράξεων μέσα από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει. Βέβαια, οι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας δε συμμερίζονται τη συγκεκριμένη αντίληψη.
Συγκεκριμένα, οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες ηλικίες 55 ως άνω των 65 ετών και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν σωστή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η πλειονότητα των πολιτών (51%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 47% που θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια