Οι γυναίκες που έγραψαν πολιτική ιστορία στην Ελλάδα

Ελλάδα
Οι γυναίκες που έγραψαν πολιτική ιστορία στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την πρόταση του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας φέρνει “άρωμα” γυναίκας και στη θέση του ΠτΔ. Κοιτώντας όμως τη νεότερη ιστορία μας, διαπιστώνει κανείς ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες αγωνίστηκαν σκληρά για να αποκτήσουν δικαιώματα, ισονομία και να κατακτήσουν αξιώματα. Μόλις τον τελευταίο αιώνα οι γυναίκες στην Ελλάδα κατέκτησαν σταδιακά νομική ισότητα.

Από τότε που η υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων Καλλιρρόη Παρρέν ίδρυσε, το 1887, στην Ελλάδα το πρώτο περιοδικό για τα δικαιώματα της γυναίκας (“Εφημερίς των Κυριών”), οι Ελληνίδες κινητοποιούνται για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Χρειάστηκαν όμως πολλές δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δε δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού.

Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Το 1953, σε επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη, εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής. Ήταν η Ελένη Σκούρα (Ελληνικός Συναγερμός), που μαζί με τη Βιργινία Ζάννα (Κόμμα Φιλελευθέρων) υπήρξαν οι δύο πρώτες γυναίκες υποψήφιες για το βουλευτικό αξίωμα.

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.

Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας μέχρις ότου καταφέρουν οι Ελληνίδες να φτάσουν στην κάλπη, έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι” στις βουλευτικές εκλογές του 1956, με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ να εισέρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα υπουργός, καθώς ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

Μετά τη στρατιωτική δικτατορία, κατοχυρώθηκε το 1975 η αρχή της ισότητας των φύλων στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Μόλις το 1991 η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος.

Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη είχε γράψει ιστορία στις 19 Μαρτίου 2004, όταν, κατά την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

Πολλά χρόνια μετά, στις 27 Αυγούστου 2015, η Βασιλική Θάνου ορκιζόταν πρωθυπουργός της χώρας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από 97 άνδρες πρωθυπουργούς.

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Εάν η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δε συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 εδρών, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες ψηφοφορίες με διαφορά πέντε ημερών η καθεμία.

Αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά το ανώτερο πολίτικο αξίωμα...

Πηγή: Σαν σήμερα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News