Βασίλης Κικίλιας: Ποιες οι αλλαγές που σχεδιάζει για τα νοσοκομεία

Ελλάδα
Βασίλης Κικίλιας: Ποιες οι αλλαγές που σχεδιάζει για τα νοσοκομεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβάθμιες δομές Υγείας με ΣΔΙΤ, μάνατζερ και 24ωρη λειτουργία, προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Τη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ και άλλων πρωτοβάθμιων δομών υγείας, όλο το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και τις συμπράξεις με ιδιώτες προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Κικίλιας σημειώνει ότι Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές, θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. «Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του», εξηγεί ο υπουργός.

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνει ότι θα αφορούν στην κτιριακή αναβάθμιση, το management, την αγορά μηχανημάτων και υπηρεσιών, τη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάνει λόγο για μεταρρύθμιση – σταθμός για το ΕΣΥ, καθώς όπως αναφέρει το μοντέλο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε Ευρώπη και Β. Αμερική, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος των ασθενών.

Παράλληλα, προαναγγέλλει την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, στο οποίο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος ραντεβού και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, πέραν των καρκινοπαθών.

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει, ακόμα, πως σταδιακά θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, αρχής γενομένης από οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω.

Τέλος, σημειώνει ότι θα τονωθεί το ΕΣΥ με επιμελητές β’, θα ξαναδοθούν κίνητρα ώστε νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι να μείνουν στον τόπο τους, ενώ παράλληλα μελετώνται μετακινήσεις κλινικών από ένα νοσοκομείο σε άλλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News