Συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ: Άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

Ελλάδα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ: Άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου»

Τα μνημόνια που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είναι άκυρα, επεσήμαναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Λίβυος στρατάρχης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά του μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε άκυρο, και δεσμεύτηκε για την «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Συζήτηση Μητσοτάκη - Μέρκελ

Λίγο πριν συναντηθεί μαζί του, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο, προφανώς για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν.

Η γερμανική κυβέρνηση, λίγες μέρες νωρίτερα είχε εκφράσει την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Εθνη. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα. Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ να πω πως καταλήξαμε.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το ‘’παρών’’, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το ‘’παρών’’. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους”, είχε τονίσει σε συνέντευξη του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ξανά παράνομο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο», σχολίασε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News