Δημήτρης Ξενάκης: «Η Τουρκία αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, όπως όλοι οι ισχυροί»

Κρήτη
Δημήτρης Ξενάκης: «Η Τουρκία αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, όπως όλοι οι ισχυροί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της εκπομπής «Τετ-α-τετ»

Ο Δημήτρης Ξενάκης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, παρευρέθηκε στην εκπομπή «Τετ-α-Τετ» του “NOTOS TV” την προηγούμενη Πέμπτη. Ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αδιαφορία της Τουρκίας ως προς το Διεθνές Δίκαιο, ενώ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Αρχικά, ο κ. Ξενάκης μίλησε για την αγνόηση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας: «Η Τουρκία αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνουν οι ισχυροί. Όπως και η παγκόσμια υπερδύναμη των ΗΠΑ, που σκότωσαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Το Διεθνές Δίκαιο είναι καλό να το επικαλούμαστε εφόσον το υποστηρίζουμε και με στρατιωτική ισχύ. Χωρίς στρατιωτική ισχύ, το Διεθνές Δίκαιο δε σημαίνει τίποτε από μόνο του. Επίσης, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δε μας χρωστάει κανένας. Η στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιείται από μια χώρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Στο ερώτημα «έχει η Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη, υπερκομματική εξωτερική πολιτική;», ο κ. Ξενάκης απάντησε: «Όχι. Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στην Ελλάδα ως προς αυτό που ονομάζουμε “νίκη” στο Αιγαίο. Δεν έχουν καταλήξει σε μια στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας. Εάν θεωρήσουμε πως η “Συμφωνία του Ελσίνκι” ήταν μια πετυχημένη συμφωνία όταν συνάφθηκε, τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν έχουμε βρει το επόμενο βήμα μετά τη συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό που μεγαλώνει τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Ο συγκεκριμένος εχθρός έχει ένα μεγάλο στρατηγικό βάρος μέσα στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με την Τουρκία. Πρέπει να κάτσουμε κάτω και διακομματικά να προχωρήσει η Ελλάδα σε πιο αποτελεσματικά βήματα».

Ο κ. Ξενάκης συνέχισε: «Πρέπει να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας, η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έμεινε πίσω. Από το 1986 και μετά, μεγαλώνει η “ψαλίδα” στο Αιγαίο γιατί η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλά προγράμματα συμπαραγωγής. Η Τουρκία έχει φτάσει να έχει αυτόνομο πολεμικό υλικό, το οποίο είναι ελκυστικό για πολλές χώρες».

Όταν ρωτήθηκε «πόσο πιθανό θεωρείται το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου;», ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων είπε: «Εάν θεωρούμε θερμό επεισόδιο την παρουσία ενός σεισμογραφικού πλοίου, τότε είμαι σίγουρος. Εάν θεωρούμε πως θα έρθει ένα γεωτρύπανο, τότε αυτό είναι ένα θερμό επεισόδιο. Υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη στρατηγική έντασης».

Στο ερώτημα εάν είναι άμεση η απάντηση της ελληνικής Πολιτείας, ο κ. Ξενάκης απάντησε: «Έχει περιορισμένες επιλογές. Μία είναι η επιλογή: Να το παρεμποδίσει. Ελπίζουμε στις διπλωματικές δυνατότητες επίλυσης. Οφείλουμε να “χτίσουμε” γρήγορα και αποτελεσματικά τις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για το Brexit - «Η Μ. Βρετανία έχει να χάσει πολλά από την Ευρώπη»

Ο κ. Ξενάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη έξοδο της Βρετανίας, η οποία θα λάβει χώρα στις 31 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε «ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;», είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια εξέλιξη που διαφαινόταν λόγω και εσωτερικών ισορροπιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κόρμπιν δεν κατάφερε να πείσει κανέναν και, δυστυχώς, από το 2016 υπάρχει μια ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού στη βρετανική σκηνή. Δεν την περιμέναμε από το αρχαιότερο Κοινοβούλιο αυτήν την εξέλιξη. Ο βρετανικός λαός έδωσε υψηλά ποσοστά στον Μπόρις Τζόνσον. Τώρα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Ε.Ε. έχει δώσει μια περίοδο ώστε να βρεθεί μια λύση. Η Μεγάλη Βρετανία έχει να χάσει πολλά από την Ευρώπη. Θα υπάρξει μια περίοδος όπου θα είναι εμφανείς οι οικονομικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της από την αποχώρησή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ωστόσο, δε σημαίνει πως η Μ. Βρετανία δε θα αναπτύξει τους εμπορικούς και πολιτικούς διαύλους, οι οποίοι θα καλύψουν το έλλειμμα που θα υπάρξει».

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αποχώρηση ενός σημαντικού μέλους της, όπως η Μ. Βρετανία, ο κ. Ξενάκης σχολίασε: «Σαφώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει ένα σημαντικό μέλος της. Η Μ. Βρετανία είχε αντιρρήσεις εξαρχής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Μ. Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει χρήση του άρθρου 50. Είναι πιθανό το σενάριο πως, σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία πάει καλά μετά την αποχώρησή της, πολλά κράτη μπορεί να κάνουν χρήση του άρθρου 50. Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να υποστεί μεγάλο ρήγμα η ευρωπαϊκή οικονομία και δυναμική».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News