Αλέξης Τσίπρας: Στηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ελλάδα
Αλέξης Τσίπρας: Στηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων

Σύμφωνη βρίσκει και την αξιωματική αντιπολίτευση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να τοποθετηθεί στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Το θέμα της εκλογής του ΠτΔ βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε με μήνυμα του την συναίνεση του για το πρόσωπο της ανώτατης δικαστικού.

«Δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, παρά το προφανές σφάλμα να μην ανανεώσει την θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την συμφωνία στο όνομα της Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε αιχμές προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού:

«Την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει ο κος Μητσοτάκης απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα όσο ήταν στην αντιπολίτευση, συνεχίζει δυστυχώς και ως πρωθυπουργός.

Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε την επιλογή να ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, ενός κατά γενική ομολογία επιτυχημένου Προέδρου που είχε εκλεγεί με ευρεία διακομματική συναίνεση πριν από 5 χρόνια. Δεν το έπραξε, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το λόγο.

Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του.

Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να αποκτούν την Ελληνική ιθαγένεια.

Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή αλλά μια συνειδητή επιλογή.

Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας.

Με τη συνέπειά μας.

Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα πολιτικά παιχνίδια.»

Θετική και η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά με τη σειρά της να ανάβει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι έτσι αναμένεται να υπερκαλυφθούν τα 2/3 της Βουλής (266 ψήφοι) από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, με αποτέλεσμα η κ. Σακελλαροπούλου να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News