Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ορκίστηκαν Μηταράκης και Κουμουτσάκος

Ελλάδα
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ορκίστηκαν Μηταράκης και Κουμουτσάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία στο νέο Υπουργείο

Ένα νέο υπουργείο προστέθηκε στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι τη σύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με υπουργό τον Νότη Μηταράκη και αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Υπενθυμίζεται πως ο Νότης Μηταράκης ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ο Γιώργος Κουμουτσάκος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
  • Αυξημένες επιστροφές.
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

«Ίσως χρειαστούν πρόσθετα μέτρα»

Η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ολοκληρωμένη, σχολίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, αν και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος που δεν ελέγχονται».

«Αν συνεχιστούν οι ροές παρά τα μέτρα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Συγχαρητήρια με ειρωνεία από τον Τσίπρα

Μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διορθώσει το λάθος που έκανε με την κατάργηση του υπουργείου και τον κατηγορεί ότι δημιούργησε μπάχαλο στη διαχείριση του προσφυγικού. «Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέτσας σε Τσίπρα: Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται»

Σε απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά από «γκάφες» στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν είναι απλώς μία γκάφα να σε ερευνά η ΟLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλιών για το μεταναστευτικό.

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» πριν «εξαφανιστούν». Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News