Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Ελλάδα
Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλίμα από την Ουάσινγκτον από τη συνάντηση μεταφέρουν ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο απεσταλμένος του OPEN TV Σπύρος Μουρελάτος

Στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και τον απόηχο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, συναντιούνται στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας όμως και την αμερικανική στήριξη έναντι της Άγκυρας.

Με γεμάτη ατζέντα και ξεκάθαρες επιδιώξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είναι μόνο άκυρα, αλλά και γεωγραφικά γελοία η συμφωνία Λιβύης με την Τουρκία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξεις στον χάρτη για να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το think tank στις ΗΠΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης του αμερικανικού ρόλου στην ανατολική Μεσόγειο μέσα και από την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του OPEN στην Ουάσινγκτον, Σπύρος Μουρελάτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει στο έπακρο την ευνοϊκή, όπως ο ίδιος πιστεύει, συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αποτυπωθεί η αναβαθμισμένη γεωπολιτικά θέση της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN, η Αθήνα καταρχάς επιδιώκει αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί στον πιο αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα θα επιδιώξει, επίσης, την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει να εξασφαλίσει από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ δυσφορούν για τη στάση που κρατά η Τουρκία στη Λιβύη, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Στο τραπέζι θα τεθούν και τα εξοπλιστικά: Η Αθήνα θέλει να εμβαθυνθεί η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θέλει να μπει στο πρόγραμμα για τα F35 αλλά και για τη συμπαραγωγή drones.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, οι Αμερικανοί είναι αρκετά θετικοί στις επενδύσεις και όχι μόνο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου μίλησε για ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνάντηση αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Από πηγή προβλημάτων η Ελλάδα γίνεται πηγή λύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Η Ουάσιγκτον ακόμη επενδύσει στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, στο ζήτημα της Τουρκίας η Αμερική θα παραμείνει Πόντιος Πιλάτος και δεν θα πάρει θέση στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα απογοητευτεί από την εξέλιξη της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή την επικοινωνία με την Άγκυρα. Διπλωμάτες, πάντως, περιμένουν τα πάντα από τον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί -όπως λένε- είναι απρόβλεπτος και μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News