Καιρός: Φέρνει πολύ νερό και ισχυρά φαινόμενα ο «Ηφαιστίωνας» στην Κρήτη!

Κρήτη
Καιρός: Φέρνει πολύ νερό και ισχυρά φαινόμενα ο «Ηφαιστίωνας» στην Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη και την Εύβοια - Εμμονή των φαινομένων μέχρι και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου

Μεγάλα ύψη βροχής από τον «Ηφαιστίωνα» στην Μεγαλόνησο, αναμένονται σύμφωνα με τις προβλέψεις. 

Από το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν ξεκινήσει και στην Κρήτη ισχυρές βροχές, οι οποίες σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδος, θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιανουαρίου θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου.  

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει τα προβλεπόμενα ύψη βροχής 60 ωρών (από το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιανουαρίου ως το βράδυ της Τρίτης 7 Ιανουαρίου) στο νησί, όπου με τα μωβ και μαύρα χρώματα σημειώνονται τα μεγαλύτερα συνολικά ύψη βροχής, ξεπερνώντας συνολικά τα 200 χιλιοστά!

Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη και την Εύβοια

Χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά της Αττικής και χιόνι που θα εναλλάσσεται με χιονόνερο στην Αθήνα και στα κεντρικά  του νομού, αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 5/1. Βροχοπτώσεις που κατά περιόδους θα εναλλάσσονται με χιονόνερο θα σημειωθούν στα νότια του νομού.

Οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτής καθώς και οι βροχοπτώσεις στη Εύβοια και οι χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 6/1.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται. Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές στις οποίες αναμένονται τα μεγαλύτερα πόσα ολικού υετού (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Δευτέρας 6/1.

Δευτέρα, ανήμερα των Θεοφανείων

Πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός αύριο, σύμφωνα με το meteo.gr:

Χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο αναμένονται τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά, χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με χιόνι στα κεντρικά και χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με βροχή στα νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου

Στα ανατολικά και τα νότια, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο ή χιόνι, βροχές στα νοτιότερα τμήματα και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο στα ορεινά-ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο(ενδεικτικά 200-400 μέτρα), καθώς τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση και θα περιοριστούν

στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ορεινά όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανόν το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας

και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το πρωί στην Εύβοια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News