Τι μας επιφυλάσσει σε πολιτικό επίπεδο το 2020;

Ελλάδα
Τι μας επιφυλάσσει σε πολιτικό επίπεδο το 2020;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι νέοι πολιτικοί επιστήμονες σχολιάζουν το πολιτικό μέλλον της χώρας

Ένα νέο έτος έφτασε. Όπως είθισται, η αρχή κάθε χρόνου είναι μπολιασμένη με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για την πλειοψηφία των πολιτών. Το 2020 σηματοδοτεί για τη χώρα μας μια σπουδαία ευκαιρία ώστε η οικονομικά ανεπαρκής Ελλάδα της περασμένης δεκαετίας να μετατραπεί σε χώρα οικονομικά ισχυρή που θα είναι πρωτοπόρος ευρωπαϊκών εξελίξεων. Παράλληλα, η Ελλάδα οφείλει τη νέα χρόνια να διαγράψει τα “ερωτηματικά”, τις αβεβαιότητες που άφησε η πολυδαίδαλη κρίση που ταλαιπώρησε τη χώρα μας.

Η νέα χρονιά βρίσκει στην κυβέρνηση την κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και πλέον έχει τη διαχείριση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Έχει τον πρώτο λόγο στα κρατικά δρώμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να μάθει το «τι μέλλει γενέσθαι» για το έτος που μόλις έφτασε. Γι’ αυτόν τον λόγο επικοινώνησε με 6 πολιτικούς επιστήμονες οι οποίοι μίλησαν για το πώς θα κυλήσει το νέο έτος σε πολιτικό επίπεδο.

Κώστας Λαπίδης

«Μακριά από πολιτικές περιπέτειες»

«Με την αλλαγή του χρόνου φέτος δεν έφυγε απλά ένας χρόνος αλλά κλείνει και μια δεκαετία, η οποία σίγουρα δύσκολα θα λησμονηθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης και η εναλλαγή επτά πρωθυπουργών στην εξουσία μέσα σε δέκα χρόνια δεν είναι και λίγο. Το “κουβάρι” άρχισε να ξετυλίγεται το 2009, οπότε στην εξουσία ανέρχεται ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει ότι “λεφτά υπάρχουν” και λαμβάνει 43,92% στις εκλογές, πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη. Εννιά χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται της Ελλάδας, ο οποίος με σύνθημα την επιστροφή στην κανονικότητα περιμένει την Ιστορία να τον κρίνει.

Τι μας επιφυλάσσει όμως το 2020; Σίγουρα όχι την πολιτική περιπέτεια του 2019, τουλάχιστον όχι με τα ίδια πολιτικά ερείσματα του 2019. Θέματα όπως η μετανάστευση και τα ελληνοτουρκικά φαίνεται να διατηρούν τη διαχρονικότητά τους και να παρουσιάζονται ως ικανοί πόλοι εσωτερικών πολιτικών διενέξεων και αλλαγών. Η ένταση όμως της προηγούμενης δεκαετίας και οι ραγδαίες πολιτικές αλλαγές της δε φαίνεται να έχουν θέση στη νέα πραγματικότητα, καθώς η σύμπνοια μεταξύ των κέντρων αποφάσεων είναι δεδομένη πλέον».

Γιώργος Κοκκινάκης

«Η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια»

«Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα δεκαετία “λαβωμένη” από τη συνεχή ύφεση, την οποία κανένας πολιτικός και καμία πολιτική δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έφερε πολλά δεινά στη χώρα: εξαφάνιση σχεδόν της μεσαίας τάξης, κλείσιμο των επιχειρήσεων, κάθετη πτώση της κατανάλωσης, μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, ανεργία, παντελή απώλεια εσωτερικών και εξωτερικών επενδύσεων, φορολογική επιδρομή του κράτους κ.τ.λ. Τα εκάστοτε μνημόνια που υπέγραψαν οι πολιτικοί μας κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση και φυσικά δεν επέφεραν τη σωτήρια της Ελλάδος. Εξακολουθούν όμως να υφίστανται και μεταφέρονται στην καινούργια δεκαετία.

Η Ελλάδα λοιπόν καλείται να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια και να πετύχει τους στόχους μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο μιας διεθνούς ύφεσης, η οποία δε θα της επιτρέψει εύκολα να ανακάμψει. Θα τα καταφέρει όλα αυτά; Πιστεύω ότι αυτό εξαρτάται όχι μόνο από τους πολιτικούς μας, αλλά και από τον ίδιο τον λαό μας. Διότι ο λαός μας είναι αυτός που πρέπει να αποκτήσει παιδεία, να σκέφτεται πολύ πριν εκλέξει τους πολιτικούς του και να σταματήσει να πιστεύει ότι η σωτηρία της Ελλάδος θα προέλθει μονάχα από τη σημαντική μας πολιτισμική κληρονομιά».

Γιώργος Λιανάκης

«Η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα»

«Το 2020 είναι ένα έτος που πρέπει να αποτελέσει την αρχή ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα νέο και δυναμικό ξεκίνημα. Η οικονομική κρίση έληξε αφήνοντας πολλά ερωτηματικά και αβεβαιότητες. Φέτος, η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, κάνοντας σαφές πως ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη είναι εκείνος της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας. Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει τα πρώτα δείγματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη. Η Ελλάδα επίσης οφείλει να θωρακίσει τον αμυντικό της μηχανισμό, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να δει το 2020 ως μια αφετηρία αναγέννησης και να απομακρυνθεί από εμμονές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις οι οποίες δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο, στον οποίο μπήκαμε και δυστυχώς οι συνέπειες ήταν ολέθριες και για εμάς, αλλά και για τη συνολική αξιοπιστία της χώρας μας. Εύχομαι ένα 2020 που θα φέρει την πολιτική συνεργασία των κομματικών μηχανισμών, η οποία θα κινείται υπέρ του συλλογικού οφέλους».

Ηλίας Παππάς

«Το μεγάλο στοίχημα του 2020»

«Το 2020 αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς βγαίνουμε, τουλάχιστον τυπικά, από την πιο δύσκολη δεκαετία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Επταετία. Η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει για πρώτη φορά μετά την κρίση να σταθεροποιείται και η ψυχολογία της κοινωνίας να αλλάζει. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για το 2020 είναι να διαχειριστούμε τις πολλαπλές προκλήσεις που θα υπάρξουν για τη χώρα και την κοινωνία. Δηλαδή, να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης προς τους διεθνείς εταίρους και η Ελλάδα να μετατραπεί από ένα κράτος-εξαίρεση σε ένα κράτος-κανόνα. Ακόμη, να αντιμετωπιστούν κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, αλλά και οι αναθεωρητικές τάσεις στην Τουρκία, σε συνάρτηση με το σύγχρονο ευρωμεσογειακό πλαίσιο αναφοράς και γειτονίας. Τέλος, η κοινωνία που έχει πληγεί τόσο πολύ στα χρόνια της κρίσης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από την παρούσα κυβέρνηση για την επιστροφή και διασφάλιση τόσο των ελευθεριών του ατόμου αλλά και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Ευάγγελος Καραμπέτσος

«Μεταρρυθμίσεις και αναταράξεις»

«Το νέο έτος θα φέρει αναταράξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θα φέρουν περισσότερες δυσκολίες παρά διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις στο κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε και οι προβληματικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει ως κράτος με την Τουρκία δε δημιουργούν πρόσφορο έδαφος ώστε η εθνική μας οικονομία να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης σύντομα. Και αυτή η ανάκαμψη έχει υποστεί κατάχρηση, εάν αναλογιστούμε τη χρήση της από τον πολιτικό κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια. Ας έχουμε ελπίδα πως έπειτα απ’ όλες τις δυσκολίες που είχαμε, έχουμε και θα αντιμετωπίσουμε θα βγούμε πιο δυνατοί».

Μανόλης Χρηστάκης

«Αναγκαία η σύμπλευση»

«Το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά θα διαφέρει σε πολιτικό επίπεδο ως προς την επίλυση λύσεων σε θέματα άμεσης κοινωνικής συνοχής και συγκρότησης. Η διαχείριση του Προσφυγικού, η οποία έχει περάσει πλέον από το στάδιο της διάσωσης και της διαμονής σε hot spot στην αρχικά πληθυσμιακή και έπειτα κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων σε όλη την επικράτεια του ελληνικού κράτους, είναι ένα μεγάλο στοίχημα της ελληνικής Πολιτείας. Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ρίξει την προσοχή της στην τακτικότερη και αμεσότερη αστυνόμευση, προκειμένου να μη διαταράσσεται η κοινωνική ηρεμία. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι η διακυβέρνηση των Δήμων, καθώς με τις τελευταίες εκλογές και τον νόμο “Κλεισθένη”, παρ’ όλα τα δείγματα σύμπλευσης όλων των αιρετών, δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση, με αποτέλεσμα και να χάνεται πολύτιμος χρόνος αλλά και να μην παράγεται ουσιαστικά το έργο του κάθε Δήμου προς όφελος των πολιτών. Άρα, αυτό που άμεσα θα πρέπει να είναι υλοποιήσιμο για το 2020 είναι η ανάγκη σύμπλευσης και συμπόρευσης διαφόρων κοινωνικών οντοτήτων και πολιτικών φορέων που θα βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του κράτους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News