Έφυγαν το 2019: Το τελευταίο «αντίο» σε σπουδαίους ανθρώπους - Μεγάλες απώλειες και για την Κρήτη

Κρήτη
Έφυγαν το 2019: Το τελευταίο «αντίο» σε σπουδαίους ανθρώπους - Μεγάλες απώλειες και για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές προσωπικότητες που αποχαιρετήσαμε το 2019 - Μεγάλες απώλειες και για την Κρήτη τη χρονιά που πέρασε

Το τελευταίο «αντίο» σε σπουδαίες προσωπικότητες από το πολιτικό, επιστημονικό και καλλιτεχνικό στερέωμα είπε η υφήλιος το 2019.

Μεγάλες οι απώλειες και για την Κρήτη, που τη χρονιά που μας αφήνει σε λίγες ημέρες αποχαιρέτησε σπουδαίους Κρητικούς, που τίμησαν το νησί με το έργο τους. Αντώνης Βγόντζας, Γιώργος Δεικτάκης, Μανόλης Σκουλάκης, Γιώργος Καλομοίρης και Σοφία Κοκοσαλάκη έφυγαν από τη ζωή αφήνοντας φτωχότερο το νησί.

Η “Νέα Κρήτη” θυμάται το έργο τους και τους αποχαιρετά μέσα από τις επόμενες σελίδες.

8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΦΑΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ

Σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φεύγει από τη ζωή τον Ιανουάριο ο φιλόλογος Φάνης Κακριδής. Ο Φάνης Κακρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Προερχόμενος από οικογένεια φιλολόγων (γιος του διακεκριμένου για το έργο του Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού-Κακριδή), σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλασικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τίμπιγκεν, στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας Αρχαίων και Νέων Ελληνικών. Μεταξύ 1988 και 1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ηλικία 86 ετών “φεύγει” τον Ιανουάριο στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα, ο διάσημος κομμωτής και εικαστικός Κάρολος Καμπελόπουλος. Ο εκλιπών, που είχε δημιουργήσει στην οδό Νταλιάνη των Χανίων έναν ιδιαίτερο χώρο τέχνης και εστίασης γνωστό ως το “Μοναστήρι του Καρόλου”, ήταν κομμωτής προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τα χέρια του “πέρασαν” μεταξύ άλλων η Μαρία Κάλλας, η Σοφία Λόρεν, ο Μάρλον Μπράντο, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Κατρίν Ντενέβ, η Τζουλιέτα Μασίνα, ο Βισκόντι και η Μελίνα Μερκούρη.

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ

Πεθαίνει στις 11 Ιανουαρίου, σε ηλικία 75 ετών, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Ο Δημήτρης Σιούφας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Καρδίτσα το 1981 με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1992 χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το 1992 μέχρι το 1993 υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2004, ο Δημήτρης Σιούφας ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 με 158 ψήφους (από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ). Διαδέχτηκε στη θέση αυτή την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Τον περασμένο Ιανουάριο φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 61 ετών, ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και εκδότης της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” Θέμος Αναστασιάδης, έπειτα από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο γνωστός δημοσιογράφος έδινε για περισσότερο από ενάμιση χρόνο μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος τελικά τον κατέβαλε. Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, εργάστηκε ως πολιτικός-οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες “Το Βήμα”, “Εξπρές”, “Ελευθεροτυπία” και “Καθημερινή”. Στην τελευταία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τη στήλη παραπολιτικών που διατηρούσε στην τελευταία σελίδα. Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (“Νοκ άουτ”, “Μπίλιες”). Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή “Όλα” στον Alpha, η οποία προβαλλόταν από τα μέσα του 2006 από τον ΑΝΤ1, και στην οποία παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές.

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος. Σε ανάρτησή της στο Facebook, η σύζυγός του Κατερίνα Παναγοπούλου ανέφερε: «“Έφυγε” ο πατριάρχης της επιβατηγού ναυτιλίας Περικλής Σ. Παναγόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας, σε ηλικία 83 ετών, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 6 π.μ. Μετά από πολύχρονη μάχη, ξεκίνησε το τελευταίο του και μεγαλύτερο ταξίδι. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του εν ειρήνη στο σπίτι του, έχοντας, όπως επιθυμούσε, στο πλευρό του τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του».

O Περικλής Παναγόπουλος υπήρξε ο εφοπλιστής εκείνος που με τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του άλλαξε για πάντα το προφίλ της ακτοπλοΐας της χώρας, πρώτα στις γραμμές του εξωτερικού και ακολούθως στις γραμμές του εσωτερικού.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ

Ο Γερμανός εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας και φωτογράφος Καρλ Λάγκερφελντ πεθαίνει το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου στο Παρίσι, σε ηλικία 85 ετών. Είχε εισαχθεί εσπευσμένα το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στο νοσοκομείο, καθώς ταλαιπωρούταν με την υγεία του. Ο διάσημος Γερμανός γεννήθηκε το 1933 σε μια ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια βιομηχάνων. Το ξεκίνημά του στον χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ιταλικού οίκου “Tiziani”, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάστηκε με το αντίστοιχο γαλλικό στούντιο “Chloe”. Στη συνέχεια εργάστηκε και για άλλους οίκους διεθνούς φήμης, όπως για τον οίκο “Fendi” το 1965, τον ιταλικό οίκο “Curiel” το 1970 και τον γαλλικό οίκο “Chanel”, όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Φεύγει από τη ζωή την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 90 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος. Ο Βασίλης Κόκκινος γεννήθηκε το 1929 στην Αταλάντη. Εισήλθε στο δικαστικό Σώμα τον Μάιο του 1956 κατόπιν διαγωνισμού. Στον βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Ιούλιο του 1990 και παρέμεινε στον βαθμό αυτό έως το 1996, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Ο Βασίλης Κόκκινος διετέλεσε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης το 1991. Στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Βασίλης Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τελικά όμως ο Α. Παπανδρέου αθωώθηκε και για τις τρεις (για τη μία με ψήφους 7-6). Γνωστές είναι οι διαμάχες του Βασίλη Κόκκινου με τον τότε βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Η κόντρα τους ξεκίνησε την περίοδο 1977-1979, όταν ο Βασίλης Κόκκινος, ως εφέτης, ήταν προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

Ένας σπουδαίος λυράρης, ο Γιώργος Καλομοίρης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 88 ετών τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο «Γιωργαντός», όπως τον αποκαλούσαν, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και πριν “φύγει” νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ο Γιώργος Καλομοίρης γεννήθηκε στ' Ανώγεια. Σε ηλικία 18 χρονών εγκαταλείπει το χωριό για το Ηράκλειο. Μέχρι τα 25 του γύριζε γύρω από τον άξονά του, προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του και να ανακαλύψει τον μουσικό δρόμο που θα τον οδηγήσει να δημιουργηθεί ως λυράρης. Δούλεψε αρκετά... Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε να κάνει ηχογραφήσεις και αυτό ήταν κάτι που τον παίδευε αρκετά, γιατί έσβηνε και έγραφε αρκετές φορές ένα κομμάτι μέχρι να το ολοκληρώσει και να μπει στο στούντιο ηχογράφησης, και πάλι δεν ήταν ευχαριστημένος.

Έτσι γεννήθηκε το 1958 ο πρώτος του δίσκος, 78 στροφών, με τα συρτά “Έγινες μάγισσα για με” και “Δυστυχισμένος βρίσκομαι”, που από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχουν στην αγαπημένη λίστα τραγουδιών των Κρητικών.

1 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ

Την 1η Μαρτίου φεύγουν από τη ζωή τα πιο εκφραστικά μάτια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φαίδων Γεωργίτσης πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Έλληνας ηθοποιός γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1939 και σπούδασε στις δραματικές σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν το 1960. Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της “Φίνος Φιλμς” σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες, στις οποίες τον λάτρεψε το κοινό, ήταν οι “Η νύχτα γάμου”, “Μια Κυρία στα μπουζούκια” και “Γοργόνες και μάγκες”.

4 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΛΟΥΚ ΠΕΡΙ

Ο Λουκ Πέρι, γνωστός ως ο «Ντίλαν του “Μπέβερλι Χιλς”», φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Πέρι απεβίωσε στο Νοσοκομείο “Άγιος Ιωσήφ” του Μπέρμπανκ, όπου νοσηλευόταν, περιστοιχισμένος από τα παιδιά του, την αρραβωνιαστικιά του, την πρώην σύζυγό του, τη μητέρα του, τον πατριό του και τα αδέλφια του. Ο Πέρι εργαζόταν στο Λος Άντζελες στα γυρίσματα της σειράς “Riverdale”. Στο “Beverly Hills, 90210”, μία από τις πλέον αγαπημένες σειρές της δεκαετίας του ’90, ο Αμερικανός ηθοποιός ερμήνευε τον ρόλο του Ντίλαν Μακέι. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο συνέπεσε με την ανακοίνωση του Fox σχετικά με την επιστροφή τού “Beverly Hills, 90210” για έξι επεισόδια. Ο Λουκ Πέρι δεν είχε συμπεριληφθεί στο κάστινγκ.

4 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΙΘ ΦΛΙΝΤ

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 4 Μαρτίου, σε ηλικία 49 ετών, ο τραγουδιστής των “Prodigy” Κιθ Φλιντ. Με επίσημη ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μπάντα δήλωσε πως «ο αδερφός μας έδωσε τέλος στη ζωή του». O Φλιντ εντοπίστηκε από την αστυνομία στο σπίτι του, όταν ασθενοφόρο ανταποκρίθηκε σε κλήση για έναν άνδρα που δεν είχε τις αισθήσεις του. Οι “Prodigy” αναδύθηκαν από την underground rave σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έγιναν μία από τις σπουδαιότερες μπάντες του Ηνωμένου Βασιλείου. O Φλιντ ξεκίνησε ως χορευτής στο γκρουπ, ενώ τραγούδησε τις δύο μεγαλύτερες επιτυχίες των “Prodigy”, “Firestarter” και “Βreathe”, που αμφότερες έφτασαν στο νούμερο ένα των charts. Ήταν μια ξεχωριστή φιγούρα στη βρετανική μουσική σκηνή, ιδιαίτερα δραστήριος στις συναυλίες, με ξεχωριστά μαλλιά και τατουάζ.

19 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ηλικία 88 ετών φεύγει από τη ζωή την Τρίτη 19 Μαρτίου, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, βυθίζοντας στο πένθος την αθλητική και επιχειρηματική κοινότητα. Ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, που μαζί με τα αδέρφια του Παύλο και Κώστα έφτιαξαν μια από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις - αυτοδημιούργητοι που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στο ελληνικό “επιχειρείν”.

Αλλά ταυτόχρονα ο Θανάσης και ο Παύλος λάτρεψαν τον Παναθηναϊκό και έφτιαξαν μια σπουδαία ομάδα στο μπάσκετ, οδηγώντας την στην κορυφή της Ευρώπης για έξι φορές. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητος, ένας χείμαρρος, ένας «τυφώνας», όπως τον έλεγαν οι οπαδοί της ομάδας. Αλλά κι ένας ευσυγκίνητος άνθρωπος που έκλαιγε στις χαρές του Παναθηναϊκού.

29 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ

Μετά από μια πολύμηνη, αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο, ένας πραγματικά “δικός μας” άνθρωπος, ο συνεργάτης της “Ν.Κ.” από την πρώτη μέρα της έκδοσής της και αγαπημένος φίλος, Αντώνης Βγόντζας, φεύγει από τη ζωή στις 29 Μαρτίου. Σε ηλικία 73 ετών κι ενώ είχε ακόμη να δώσει πολλά στον τόπο του, ο Αντώνης Βγόντζας “έφυγε” από κοντά μας. Πρόλαβε να αφήσει πίσω του ένα τεράστιο έργο, τόσο στην επιστήμη του, την οποία υπηρέτησε δίχως διακοπή για σχεδόν πέντε δεκαετίες, όσο και στην πολιτική και την κοινωνία.

Ο γνωστός νομικός είχε ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με το νησί μας, ενώ ήταν πολύ συχνή η παρουσία του στον τόπο καταγωγής του, το Λασίθι, για τον οποίο έδινε διαχρονικά αγώνες και από τον πολιτικό στίβο.

Ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της δικηγορίας και της συγγραφής. Παρέμενε ενεργός και δυνατός μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενδεικτικό είναι ότι αρθρογραφούσε στη “Νέα Κρήτη” μέχρι και λίγες ημέρες πριν το τέλος.

Η ζωή του ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασιθιώτικων βουνών, το Καπίστρι. Όμως έμελλε να μεγαλώσει στην Αθήνα. Οι σπουδές του ήταν πολυσχιδείς, ενδεικτικές του ανήσυχου χαρακτήρα του. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Νομική ήταν φυσικά η μεγάλη του αγάπη και ασκούσε τη δικηγορία από το 1971.

Η πολιτική δραστηριότητα του Αντώνη Βγόντζα υπήρξε μακρά, συνεχής και δίχως εκπτώσεις. Δραστηριοποιήθηκε στη δημοκρατική-προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, καταθέτοντας συνεχώς εχέγγυα δημοκρατικότητας, μετριοπάθειας και διαλλακτικότητας, αλλά και ανυποχώρητης προσήλωσης στις αρχές και τα ιδανικά του.

Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πάντα κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα και με τον οποίο τους συνέδεε βαθιά φιλία. Στάθηκε στο πλάι του σε όλες τις δύσκολες στιγμές, προσφέροντας τις γνώσεις και την οξυδέρκειά του σε κάθε περίπτωση.

Υπήρξε συμμέτοχος σε όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε έως και τη σημερινή εποχή την προσπάθειά του για την ανάδειξη της Κεντροαριστεράς σε κύριο πολιτικό πόλο στις εξελίξεις της χώρας. Τους τελευταίους μήνες είχε δραστηριοποιηθεί για την ευόδωση της “ενωτικής” πλατφόρμας του ΚΙΝ.ΑΛ. ως “διάδοχη κατάσταση” του ΠΑΣΟΚ.

Από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε υποθέσεις και δίκες που διεκδίκησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ορισμένες αναγνωρίζονται και ως ιστορικές. Μεταξύ των άλλων, συμμετείχε:

- Στις αλλεπάλληλες δίκες των διωκόμενων φοιτητών στα χρόνια της δικτατορίας. Γι' αυτές κατέβαλε το ανάλογο και αναγκαίο, για την εποχή εκείνη, τίμημα. Στερήθηκε και την ελευθερία του. Στις δίκες αυτές και στον χειρισμό τους πολλοί αποδίδουν τη γενεσιουργό αφετηρία της εξέγερσης των φοιτητών το 1972-1974.

- Στις δίκες για το έγκλημα του “Πολυτεχνείου”.

- Στις δίκες κατά των βασανιστών της χούντας.

- Το 1984 και το 1985 συμμετείχε στις δίκες για τον νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία.

- Μια κομβική και εμβληματική στιγμή της νομικής (αλλά και πολιτικής) σταδιοδρομίας του ήταν η συμμετοχή του στις δίκες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου. Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο.

- Το 2004-2005 συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος και υποστηρικτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, συμβάλλοντας έτσι στην ανατροπή της σκευωρίας της Ν.Δ.

- Την περίοδο 2004-2009 είχε συμμετοχή στις αλλεπάλληλες δίκες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ, Εταιρείας που διαχειρίζεται κυρίως τους τίτλους (μετοχές και ομόλογα) του Δημοσίου, που είχαν στόχο την ενοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΡΙΤΖΗΣ

Τα ξημερώματα της 2ας Απριλίου πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής. Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με τη σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ “Ρήγας Φεραίος” του ΚΚΕ Εσωτερικού. Θήτευσε στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα στη “μάχιμη” δημοσιογραφία. Ήταν δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Αυγή” και λίγο αργότερα, το 1990, στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό “Flash” 9,61 - συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στη συνέχεια μαζί με τον Δ. Οικονόμου αναλαμβάνει το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού.

Το επόμενο δημοσιογραφικό κεφάλαιο για τον Βασίλη Λυριτζή, εκτός από ήχο, αποκτά και εικόνα. Το 2002 το δίδυμο Λυριτζή-Οικονόμου βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα “Εκτός Γραμμής” από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά, οι δυο τους κατεβαίνουν στο μετερίζι της πρωινής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”. Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, οπότε το τηλεοπτικό δίδυμο της “Πρώτης Γραμμής” βάζει τίτλους τέλους. Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας “Έθνος”.

20 ΜΑΪΟΥ

ΝΙΚΙ ΛΑΟΥΝΤΑ

Ένας αληθινός θρύλος της Φόρμουλα 1, που δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να επηρεαστεί από το φρικιαστικό ατύχημα που είχε το 1976, ο Νίκι Λάουντα, έμελλε να φύγει από τη ζωή σε ηλικία 70 χρονών στις 20 Μαΐου. Ο Λάουντα ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών από δύο γάμους. Την 1η Αυγούστου 1976, ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Ferrari του, στο περίφημο σιρκουί του Νίρμπουργκρινγκ, στη Γερμανία, το μονοθέσιό του έπεσε με σφοδρότητα πάνω σ’ έναν διαχωριστικό τοίχο και έπιασε φωτιά. Ο Λάουντα έμεινε παγιδευμένος για σχεδόν ένα λεπτό μέσα στο κόκπιτ, πριν να τον βγάλουν τρεις άλλοι πιλότοι. Οι εικόνες του φρικτού ατυχήματος του παγκόσμιου πρωταθλητή σόκαραν όλο τον κόσμο. Αλλά ο Νίκι Λάουντα, όλη του τη ζωή μαχητής, έζησε.

7 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Στις 7 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και επί σειρά στέλεχος της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης. Ο Γιάννης Μανώλης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1950 στο Αραχναίο. Σπούδασε τεχνολόγος-μηχανικός. Από τον γάμο του με τη Γεωργία Μανώλη-Κοντογεωργίου απέκτησε μια κόρη και έναν γιο.

Το 2004 εκλέγεται πρώτος βουλευτής στον νομό Αργολίδας με τη Ν.Δ., ενώ το 2007 επανεκλέγεται στον ίδιο νομό. Από το 1998 έως το 2004 είχε διατελέσει γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ενώ στο ίδιο διάστημα ήταν μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 1995 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ειρήνης.

16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΦΡΑΝΚΟ ΤΖΕΦΙΡΕΛΙ

Στις 16 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή, στα 96 του χρόνια, ο Ιταλός σκηνοθέτης της ταινίας “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, Φράνκο Τζεφιρέλι. «Ο Τζεφιρέλι “έσβησε” ήσυχα μετά από μακρά ασθένεια που είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες», μετέδωσαν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της οικογένειάς του.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1923 και υπήρξε ντεκορατέρ, σκηνοθέτης και παραγωγός της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της όπερας. Ήταν επίσης πρώην γερουσιαστής (1994-2001) για το ιταλικό κεντρο-δεξιό κόμμα “Forza Italia” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κάποιες από τις όπερές του θεωρούνται κλασικά έργα παγκοσμίως. Για την ταινία “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” (1968) έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ, αν και τα προκλητικά πλάνα της 15χρονης τότε Ολίβια Χάσεϊ δημιούργησαν επικριτικά σχόλια.

Η ταινία του “The Taming of the Shrew” (1967) με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον παραμένει η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή τής ομώνυμης παράστασης. Η μίνι σειρά του “Ιησούς από τη Ναζαρέτ” (1977) κέρδισε αναγνωρισιμότητα και προβάλλεται ακόμα και σήμερα κατά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε πολλές χώρες.

Ιταλοί ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο Τζεφιρέλι είναι απόγονος ενός από τα αδέρφια του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

17 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Στις 17 Ιουνίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο συνθέτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης. Ο Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία 12 ετών, στο πλευρό του πατέρα του, και συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν επίσης από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Το 1988 ηχογράφησε με τον μπλουζίστα Λουιζιάν Ρεντ τον δίσκο “Το μπλουζ συναντά το ρεμπέτικο”, με 8 κομμάτια μπλουζ ερμηνευμένα με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο “Ρομαντικοί παραβάτες - Η φαντασία στην εξουσία”, ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

21 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Τον Ιούνιο φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία του αρχικά στη Μεταμοσχευτική Μονάδα και στη συνέχεια την εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας διετέλεσε ως ο 6ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης.

24 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΡΟΥΤΓΚΕΡ ΧΑΟΥΕΡ

Στις 24 Ιουλίου πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Ολλανδός ηθοποιός Ρούτγκερ Χάουερ, μετά από σύντομη ασθένεια. Ο Ρούτγκερ Χάουερ έγινε γνωστός για τον ρόλο του ως cyborg (ανδροειδές) Roy Batty στην εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας “Blade Runner” του Ρίντλεϊ Σκοτ (1982). Πρωταγωνίστησε στις ταινίες “Ladyhawke”, “The Hitcher” και “Batman Begins”. Γεννήθηκε το 1944 στο Μπρέκελεν, μεγάλωσε στο Άμστερνταμ και υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως ιατρικό προσωπικό στον στρατό. Σπούδασε υποκριτική στην Ακαδημία Θεάτρου και Χορού του Άμστερνταμ. Ο Πολ Βερχόβεν τού έδωσε τον πρώτο σημαντικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά “Floris” το 1969 και στη συνέχεια ένα ρόλο χαρακτηριστικό στην ταινία “Turkish Delight” το 1973. Κέρδισε την προσοχή του Χόλιγουντ υποδυόμενος έναν σκληρό, ψυχοπαθή τρομοκράτη στην ταινία “Nighthawks” με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε το 1981, και ακολούθησε ο ρόλος του αντιήρωα στο “Blade Runner”.

30 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

Φεύγει από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο, σε ηλικία 75 ετών, προδομένος από την καρδιά του, ο επί σειρά ετών βουλευτής Χανίων, υφυπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ως το 2014 δήμαρχος Χανίων, Μανόλης Σκουλάκης. Άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, με πάθος για τα κοινά, άφησε τη σφραγίδα του στην πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου και ένα σημαντικό έργο το οποίο αναγνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί του αντίπαλοι. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και, παρότι ο ίδιος δεν το έβαζε κάτω, η καρδιά του τον πρόδωσε. Υπέστη ανακοπή ενώ βρισκόταν σε ιδιωτική κλινική των Χανίων, όπου και είχε εισαχθεί για απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Τον τελευταίο καιρό, εξάλλου, το αναπνευστικό του πρόβλημα είχε επιδεινωθεί και υποστηριζόταν με οξυγόνο. Άνθρωπος με πείσμα και πίστη στην προσφορά στα κοινά, από όποιο μετερίζι, αρνιόταν να αποσυρθεί. Γεννημένος στον Πλάτανο Κισσάμου το 1944, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως γιατρός στον τόπο καταγωγής του. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του το 1974, εξελέγη βουλευτής Χανίων σε εννέα εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 έως το 2007, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Υγείας και αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Πρόνοιας.

Το 2010 εκφώνησε την τελευταία του ομιλία από το βήμα της Βουλής, πριν αναλάβει καθήκοντα ως δήμαρχος Χανίων. «Έμαθα πολλά και αποχωρώ από τη Βουλή διαφορετικός άνθρωπος απ’ ό,τι ήρθα. Εδώ μέσα έμαθα, διδάχτηκα απ’ αυτό το σχολειό δυο-τρία βασικά πράγματα που τα έχουμε ξεχάσει όλοι. Συνειδητοποίησα ότι δεν τα ξέρω όλα... Ότι πρέπει να ακούμε τους άλλους και πως η δεύτερη σκέψη είναι σώφρων πολιτικά πράξη», είχε πει τότε ο Μανόλης Σκουλάκης.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Θλίψη στο πανελλήνιο σκορπά στις 9 Σεπτεμβρίου η είδηση του θανάτου του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο τραγουδοποιός “έφυγε” σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του, στον Πτελεό Βόλου. Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη μουσική. Αργότερα εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, το 1978, με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο “Gaspar”.

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη “Συντροφιά”. Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα “P.L.J.”. Το 1983, οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάστηκε σε “Τερμίτες”, όνομα που παρέπεμπε στους “Beatles” (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ

Στις 14 Οκτωβρίου φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 47 ετών, η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη. Η κρητικής καταγωγής σχεδιάστρια (σ.σ. οι γονείς της ήταν από τα Ρούστικα Ρεθύμνου και τα Χανιά) “έσβησε” μετά από σύντομη μάχη δύο μηνών με τον καρκίνο. Η Σοφία Κοκοσαλάκη άφησε πίσω της την κόρη, τον σύζυγό της, τους γονείς και τα αδέλφια της.

Η αγάπη της για την Κρήτη ήταν μεγάλη. Η ίδια σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από περίπου ένα χρόνο στο neakriti.gr είχε χαρακτηρίσει «τζακ-ποτ» την καταγωγή της: «Είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και Κρητικιά, με καταγωγή από την Κρήτη και από τους δύο γονείς μου! Έτσι, πιστεύω, χτύπησα “τζακ-ποτ” στο να μάθω να σκέφτομαι και να δουλεύω δημιουργικά!».

Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού “Elle”, και την ίδια χρονιά τής ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2004 κέρδισε το βραβείο “New Generation Designer”.

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Ο μουσικοσυνθέτης, πατέρας του “Νέου Κύματος”, Γιάννης Σπανός, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Σπανός μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι “Μια αγάπη για το καλοκαίρι”. Έχει γράψει πολλά τραγούδια για το λεγόμενο “Νέο Κύμα”, σημαντικότεροι δίσκοι του όμως είναι οι “Ανθολογίες”, το “Εκείνο το καλοκαίρι (OST)” - που τιμήθηκε με το Α' Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971 - και η “Οδός Αριστοτέλους”. Συνθέτης και στιχουργός με ιδιαίτερες ευαισθησίες, ο Γιάννης Σπανός έχει στο ενεργητικό του σημαντικούς δίσκους και μεγάλες επιτυχίες: τις “Ανθολογίες”, “Εκείνο το καλοκαίρι”. “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι μ' αγαπούσες”, “Μαρκίζα”, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή” κ.ά. Στη μακρά πορεία του, μελοποίησε στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Αρλέτα, ο Κώστας Καράλης, η Καίτη Χωματά, ο Γιάννης Πάριος, η Ελένη Δήμου, η Χάρις Αλεξίου και άλλοι αγαπημένοι ερμηνευτές.

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΙΚΤΑΚΗΣ

Συγκίνηση και βαρύ πένθος στην κοινωνία της Κρήτης, αλλά και στον πολιτικό κόσμο προκάλεσε στις 8 Δεκεμβρίου ο χαμός του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Δεικτάκη από ανακοπή καρδιάς και ενώ παρακολουθούσε στο γήπεδο την αγαπημένη του ομάδα, τον ΟΦΗ. Ο Γιώργος Δεικτάκης κατέρρευσε στις κερκίδες του γηπέδου το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ, όπου δυστυχώς κατέληξε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, το πρωί της επόμενης ημέρας.

Ο Γιώργος Δεικτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946 και είχε καταγωγή από τον Κρουσώνα Ηρακλείου. Ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη Κοκαλά, με την οποία απέκτησαν δύο γιους: τον Νίκο, που ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του, και τον Γιάννη, που ακολούθησε τα πολιτικά βήματα του πατέρα του, ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ., εν συνεχεία περιφερειακός σύμβουλος και πρόσφατα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου.

Ο Γιώργος Δεικτάκης αγαπούσε το ποδόσφαιρο και τον ΟΦΗ, τη φανέλα του οποίου φόρεσε σαν παίκτης σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και επιστρέφοντας στο Ηράκλειο εργάστηκε ως οδοντίατρος.

Εισήλθε στην ενεργό πολιτική δράση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1984. Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξάλλου, διετέλεσε σύμβουλός του σε θέματα αθλητισμού. Ο εκλιπών εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές του 2000. Επανεκλέχτηκε βουλευτής το 2004, καθώς και στις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Το 2012, εξάλλου, ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ενώ τον Μάιο του 2014 επανήλθε στα έδρανα της Βουλής, αντικαθιστώντας τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε παραιτηθεί λόγω της συμμετοχής του στις ευρωεκλογές.

Ο Γιώργος Δεικτάκης άφησε, πάντως, τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα και στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και γενικότερα του αθλητισμού: Εκτός από ποδοσφαιριστής, ο εκλιπών διετέλεσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ ΟΦΗ, ενώ υπήρξε ακόμη πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Κρήτης, αλλά και πρόεδρος του ΠΟΑ.

12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Στην αυλαία του 2019 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Κώστας Σολδάτος, ένας από τους πλέον γνωστούς αστυνομικούς που έχουν γράψει ιστορία. Ο Κώστας Σολδάτος είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας στο Ηράκλειο, αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, ενώ υπήρξε υποστράτηγος εν αποστρατεία, ένα πρόσωπο που διακρίθηκε για το ήθος, τις ικανότητες και την προσφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Μάλιστα, ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του και συντάραξαν τους Κρητικούς ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το σπίτι του στην περιοχή των Καμινίων, στο Ηράκλειο, τον Φεβρουάριο του 1997. Η έκρηξη οδήγησε στον βαρύτατο τραυματισμό της συζύγου του Γεωργίας Μοσχονά, που τότε έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Κώστας Σολδάτος τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που αποκάλυψε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη, ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα του Κώστα Κασσαπάκη, που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές του νυχτερινού κέντρου “Φιγκαρό”. Επιπλέον, κατάφερε σημαντικά χτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια ecstasy. Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδόθηκε στην ευφυΐα του Κ. Σολδάτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News