Ανασκόπηση 2019: 365 ημέρες γεγονότα στην Κρήτη, την Ελλάδα & τον κόσμο

Κρήτη
Ανασκόπηση 2019: 365 ημέρες γεγονότα στην Κρήτη, την Ελλάδα & τον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Κρήτη και τον κόσμο

Η χρονιά που θα κλείσει τον ιστορικό της κύκλο και θα χαρακτηριστεί ως «γεμάτη καλά νέα» ή έστω με αυτά να έχουν δεσπόζουσα θέση στον απολογισμό θα είναι είδηση πρώτου μεγέθους. Ατυχώς όμως το 2019 δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί του.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά, που παραδίδει τη σκυτάλη σε μια ακόμα δυσκολότερη με πολλά ανοικτά μέτωπα και ακόμα περισσότερες πληγές. Οι φυσικές καταστροφές άφησαν έντονο το στίγμα τους σε πολλές γωνιές του πλανήτη, σε μια χρονιά κατά την οποία το κίνημα των νέων κατάφερε να κάνει τη διαφορά, έχοντας ως ίνδαλμα τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Είτε συμφωνεί είτε όχι κανείς μαζί της, δεν μπορεί παρά να ομολογήσει ότι αυτό που κατάφερε η έφηβη από τη Σουηδία δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το κάνει κανείς, να κινητοποιήσει στρατιές νέων για τις κλιματικές αλλαγές και να φέρει σε δύσκολη θέση ηγέτες όπως ο Τραμπ. Οι καταστροφές στη Βενετία από την πλημμυρίδα, η τρομακτική ξηρασία στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία που φούντωσαν τις φλόγες του θανάτου και της καταστροφής και πλείστα όσα αντίστοιχα γεγονότα κινητοποίησαν τον κόσμο, όχι όμως και τους ηγέτες, που για μια ακόμη φορά, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη, δεν κατάφεραν να τα βρουν.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι ευρωεκλογές προκάλεσαν ένα “τσουνάμι” εξελίξεων σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές και σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ οι σοβαροί τριγμοί σε επίπεδο Ευρώπης, συνεπεία και της κάλπης, με το νέο κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκαναν την εμφάνισή τους και στη διανομή εξουσίας σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ΕΚΤ. Κάλπες σε διάφορες χώρες κέρδισαν μια περίοπτη θέση στην επικαιρότητα, όπως οι διαδηλώσεις κυρίως στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, με δραματικές συνέπειες ειδικά στη Βολιβία και τη Χιλή. Στη Μέση Ανατολή η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία τάραξε τα νερά προκαλώντας πολλές αντιδράσεις και παρενέργειες σε ολόκληρη την περιοχή...

Και βεβαίως Brexit. Άλλη μια χρονιά-θρίλερ με απίστευτες σκηνές στη Βουλή των Κοινοτήτων, απανωτά “χαστούκια” στην Τερέζα Μέι που την οδήγησαν σε παραίτηση, μια νέα κυβέρνηση Τζόνσον, και πρόωρες εκλογές που έφεραν κυρίαρχο τον ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος έσπευσε αμέσως να βάλει ολοταχώς μπροστά τις μηχανές για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά τα γεγονότα του 2019 και εμείς, όπως κάθε χρόνο, επιχειρήσαμε μια συνοπτική καταγραφή των πιο σημαντικών από αυτά στην ανασκόπηση της χρονιάς. Γεγονότα από κάθε χώρο και τομέα, από την Κρήτη, την Ελλάδα, τον κόσμο, τον αθλητισμό, μορφές που έφυγαν από κοντά μας, παρουσίες που άφησαν τη σφραγίδα τους στις 365 ημέρες που φεύγουν...

Η ανασκόπηση της χρονιάς σάς καλεί να θυμηθείτε όλα εκείνα που έγιναν και να προβληματιστείτε για όλα αυτά που θα γίνουν. Με τις ευχές μας για μια καλύτερη (επιτέλους) χρονιά με λιγότερα δυσάρεστα γεγονότα και πολλά ευχάριστα, σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο 2020. Καλή Χρονιά!

“Νέα Κρήτη"

Δείτε ΕΔΩ την ανασκόπηση της χρονιάς σε pdf

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News