Ελλάδα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο

Στην κρισιμότερη καµπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 20ετία η πρόσκληση του Αµερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραµπ στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 6 µήνες µετά την εκλογική νίκη, µόνο τυπική δεν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί.

Τουναντίον, η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο το µεσηµέρι της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου (ώρα ΗΠΑ), η δεύτερη επαφή τους µετά το Λονδίνο στις αρχές ∆εκεµβρίου αποτελεί από µόνη της µια σηµαντική ψήφο εµπιστοσύνης στον σταθεροποιητικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραµατίσει η χώρα µας στην ταραγµένη τους τελευταίους µήνες περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατ’ ουσίαν ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποσπάσει µια όσο το δυνατόν πιο καθαρή επιδοκιµασία του ρόλου που διαδραµατίζει η χώρα µας στην περιοχή αλλά και των κινδύνων που πηγάζουν από τον τουρκικό επεκτατισµό.

Έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, κορύφωση της οποίας υπήρξαν το τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο και η απόπειρα καθορισµού των µεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, σχηµατοποιείται σταδιακά µια εντυπωσιακή, όπως τονίζουν ελληνικές διπλωµατικές πηγές, αντισυσπείρωση κρατών της περιοχής, συνεπικουρούµενων από τους µεγάλους «παίκτες» παγκοσµίως, µε συνδετικό κρίκο τη διογκούµενη ανησυχία για τις πρωτοβουλίες της Αγκυρας και την επίδραση που αυτές έχουν στην ισορροπία ισχύος στο υποσύστηµα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια