Ένα «δάσος» έλατα «πήγαν» στα ελληνικά σπίτια

Ελλάδα
Ένα «δάσος» έλατα «πήγαν» στα ελληνικά σπίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

26.000 – 27.000 ονομαστά έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής «μπήκαν» στις αγορές

Ένα ολόκληρο δάσος από περίπου 26.000 – 27.000 ονομαστά έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής «πλημμύρισε» και φέτος τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μία χρονιά την οποία οι ελατοπαραγωγοί της περιοχής χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα καλή, αφού πουλήθηκε σχεδόν το σύνολο των δέντρων που κόπηκαν από τις ιδιωτικές καλλιέργειες και διοχετεύθηκαν στην αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Έθνος, τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 15% - 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία – τέσσερα χρόνια, όταν πωλούνταν περίπου 22.000 - 23.000 έλατα κάθε έτος.

«Η αλήθεια είναι ότι η κρίση επηρέασε τις πωλήσεις των ελάτων. Πριν από αυτήν κόβαμε και πουλούσαμε περίπου 35.000 έλατα κάθε Χριστούγεννα. Φέτος πήγαμε πολύ καλά, αφού ο κάθε ελατοπαραγωγός γύρισε πίσω με ελάχιστα έλατα απούλητα. Σε αυτό βοήθησε και η μεγάλη διαφήμιση που κάναμε φέτος. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που ανάψαμε στην πλατεία το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στις 7 Νοεμβρίου, παραμονή των Αρχαγγέλων που είναι και οι προστάτες του χωριού μας. Αυτό βοήθησε, ώστε να μάθει περισσότερος κόσμος τα έλατα του Ταξιάρχη», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, ελατοπαραγωγός και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Γιάννης Ξάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1000 – 1100 κατοίκους έχει σήμερα ο Ταξιάρχης και από αυτούς το 90% ασχολείται με την ελατοπαραγωγή, έστω και ως επικουρική απασχόληση.  Όποιος επισκεφθεί το όμορφο ορεινό χωριό, βλέπει παντού στις πλαγιές γύρω από αυτό ιδιωτικές καλλιέργειες με έλατα. Κανένα έλατο δεν κόβεται από τις δασικές εκτάσεις. Ο κάθε παραγωγός φυτεύει στα φυτώρια έλατα και μόλις λίγο μεγαλώσουν, τα επαναφυτεύει στην ιδιωτική του έκταση. Η ελατοκαλλιέργεια βοηθάει πολλούς νέους να έχουν επαγγελματική ενασχόληση και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

«Το έλατο του Ταξιάρχη είναι ονομαστό, διότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Μοσχοβολάει για μέρες στο σπίτι. Σε αυτό βοηθάει η μορφολογία του εδάφους της περιοχής μας, αλλά και το πολύ καλό κλίμα που διαθέτει ο Ταξιάρχης. Τα δέντρα που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο, είναι πιο φρέσκα από αυτά της Αθήνας. Λόγω της κοντινότερης απόστασης μπορούμε να κόβουμε πιο συχνά για τη Θεσσαλονίκη και τα μεταφέρουμε πιο γρήγορα στην αγορά της», λέει ο κ. Ξάκης. 

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η πώληση των ελάτων ολοκληρώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και πλέον οι ελατοπαραγωγοί επέστρεψαν στον Ταξιάρχη. Τα ελάχιστα δέντρα που έμειναν απούλητα, θα καταστραφούν και άμεσα θα ξεκινήσει η παραγωγή για τα επόμενα Χριστούγεννα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News