Τουρκικές παραβιάσεις και τα Χριστούγεννα - Οπλισμένα τα F-16

Ελλάδα
Τουρκικές παραβιάσεις και τα Χριστούγεννα - Οπλισμένα τα F-16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι F-16 έκαναν… εικονική αερομαχία στο ελληνικό FIR

Μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων δε δίστασε να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, έξι F-16 προχώρησαν σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκε μία εικονική αερομαχία, ενώ δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται ένα μόνο 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της τουρκικής έκθεσης με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως η Αθήνα δεν θα αφήσει, για μία ακόμα φορά, αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα.

Μπορεί η ελληνική πλευρά να αποφεύγει να παίζει το «παιχνίδι» των γειτόνων, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει την Τουρκία να... αλωνίζει.  Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο, ύστερα κι από τη νέα πρόκληση με τους χάρτες που έβγαλε χθες στο προσκήνιο η Τουρκία, εντείνει τη διπλωματική της αντεπίθεση, γνωρίζοντας πως έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

Ασταμάτητες οι παραβιάσεις

Χωρίς τον Δεκέμβριο καταγεγραμμένο, στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι υπερπτήσεις σε ακριτικά νησιά της ελληνικής επικράτειας από τουρκικά αεροσκάφη έχουν αγγίξει τις 100. Και μόνο από αυτό το στοιχείο φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της έντασης, των ηθελημένων έκνομων ενεργειών.

Το 2018 οι υπερπτήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες, μόλις 47. Το 2017 ο αριθμός πέφτει ακόμη περισσότερο στις 39, ενώ μια χρονιά πριν το 2016 οι υπερπτήσεις ήταν 57. Ακόμη μια χρονιά πιο πίσω το 2015 ήταν μόλις 36. Σε σχέση λοιπόν με τις σχεδόν 100 που αγγίζει φέτος η Τουρκία, φαίνεται ότι επιδιώκουν το κάτι περισσότερο και ψάχνουν τον τρόπο.

Επιπλέον κάθε φορά που Έλληνας Αξιωματούχος έχει βρεθεί στην ακριτική Ελλάδα, βιώνει την τουρκική παραβατικότητα. Την παραμονή των Χριστουγέννων σειρά είχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο Πρώην Α/ ΓΕΣ είχε ζήσει και ως Αρχηγός τις έκνομες συμπεριφορές των γειτόνων και πάλι στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, με υπουργούς, με Αρχηγούς των ΕΔ, με Διοικητές της ΑΣΔΕΝ.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News